Begränsad bekantskapskrets

Precis som väldigt många har jag länge lagt en prestige och ära i att ha så många vänner som möjligt på Facebook. Som många andra, har jag skickat en vänförfrågan till de flesta som jag känt igen till utseendet på Facebook - och de allra flesta har också accepterat min förfrågan.
Men så har jag börjat klura på det här... Hur många av personerna på min vännerlista betraktar jag verkligen, eller känner ens att jag har en relation till? Många känner jag bara till utseendet, men nämner någon deras namn har jag absolut ingen aning om vem det är.
Så senaste tiden har jag alltmer skärpt inställningen till vilka vänförfrågningar jag faktiskt accepterar på Facebook - och desssutom börjat gallra rejält bland de vänner jag har där. Jag vet att många skriver till och berättar för den de tänker plocka bort som vän. Men jag har faktiskt varit så självisk att jag inte ens meddelat dem jag plockat bort som vän på Facebook. Dem jag plockar bort är personer som jag inte på något sätt haft kontakt med på åratal och som jag helt enkelt inte har någon specifik relation till. Någon jag gått i skolan med är kul att ha som vän på Facebook, även om det snart är 30 år sedan jag började lågstadiet. Samma sak med en person som jag till exempel jobbat med under många år. Men en person jag jobbat med under några månader en sommar för 7-8 år sedan och inte haft någon kontakt med sedan dess har jag inte samma behov av att ha som vän på Facebook.
Samma sak har jag tänkt kring vilken typ av kontakt man faktiskt har via Facebook, utöver att vi har lagt till varandra som vänner. Hur mångas profiler läser och kommenterar jag regelbundet? Vilka verkar någorlunda regelundet besöka min profil och kommentera/gilla det jag lägger ut på Facebook? Någon som inte kommenterat ett smack på min profil och som jag knappt skrivit till senaste åren kanske jag helt enkelt inte har något intresse av att ha på min vännerlista.
 
Sen är det nog så att det alltid funnits en viss "status" i att på ett eller annat sätt verka "populär" och ha många vänner på Facebook. Det är först efter internets intåg i folkhemmet som man mer öppet kan visa att man har många vänner som vill följa en och se vad man gör under dygnet.
Så sent som under början av 2000-talet var det knappas någon som brydde sig nämnvärt om vad du åt till frukost, att du nyss kommit ur badet eller att du väntade på bussen. Det är först de senaste åren som sådana detaljer plötsligt blivit "viktiga" att meddela omvärlden.
Trots allt är det nog inte så konstigt att man hör alltfler säga att de drar ner på sin aktivitet på Facebook alltmer. Många börjar gallra bland sina "vänner", bli hårdare med vilka vänskapsförfrågningar de godkänner och så vidare. Man vill nog allt oftare ha någon form av relation till dem som man har på sin vännerlista, snarare än att det ska "se bra ut" med många vänner.
Det sägs ju också att Facebook och sociala medier gör att bland annat depressioner ökar hos många unga. Man vet ju själv hur det är, inte sjutton lägger man ut bilder på säg själv när man schavar runt i myskläder eller morgonrock, utan snarare när man klätt upp sig eller köpt något plagg man verkligen gillar. Man delar inte med sig när man ätit fiskpinnar eller pannkaka till middag, utan hellre när man lagat något extra gott.
Som vuxen förstår man ju att det är ljuspunkterna i tillvaron som de flesta skriver om på Facebook. Men i tonåren, då man redan jämför sig väldigt mycket med andra kan det förstås bli extra känsligt att se andras statusuppdateringar om deras "fantastiska" liv.
Hur tänker ni andra som läser detta? Är jag helt ensam om att börja gallra bland "vännerna" på Facebook, eller finns det fler som tänker likadant som jag? När Facebook var relativt nytt, var det absolut väldigt många (inkusive jag själv) som la till alla man överhuvudtaget haft kontakt med genom livet som vän. Många av dessa är det absolut roligt att ha någon form av kontakt med igen, även om man inte umgås.
 

 
Bilden lånad från Flyttbilen
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Yvonne:

Hej!jag tycker att det läggs till vänner i perioder,sen efter ett tag tar de eller jag bort sig.Numera har jag mer sökt mig till olika hobby eller intressegrupper.Känner att mina fb-vanor förändrats.Så klart har jag kontakt med närmsta familjen,men för övrigt är det i grupper inte dessa "nästan" vänner.

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow