Apropå demokrati

Man får nog leta förgäves om man vill hitta större martyrer än Sverigedemokraterna och deras anhängare. Åtminstone om man begränsar sig till svenska riksdagspartier. Stackars Jimmie Åkesson - som igår höll sitt partiledartal i Almedalen - är mycket upprörd över att bli kallad rasist. Merparten av sitt tal ägnade han bland annat åt att försöka reda ut sin syn på rasism - men utan att lyckas särskilt bra. Möjligen klargjorde han delvis vad han inte tyckte inkluderas i begreppet, men inte vad han ansåg skulle inkluderas.
För mig är det dock rasism att säga att människor i behov av hjälp och som tagit sig hit inte ska vara välkomna i Sverige. Sverigedemokraterna hävda sig vara humana eftersom de gärna vill hjälpa flyktingar på plats istället för att släppa in dem i Sverige. För mig är det bara ett förtäckt sätt att tala om att man inte vill ha hit folk från andra människor. Först om SD får tillräckligt mycket att säga till om kommer de förmodligen visa vad de faktiskt menar: sätt en stor mur längs Sveriges gränser och stoppa inflödet Öresund. Men att ta emot dem som tar sig hit behöver givetvis inte utesluta att hjälpa folk på plats, något som Åkesson i sitt tal helt verkar glömma att Sverige faktiskt gör - och gjorde långt innan SD:s tid.
Jag tänker inte neka till att Åkesson är en skicklig talare och politiker. Men det var Hitler också och lyckades smälla i en hel nation sina vedervärdiga åsikter. Självklart är jag inte för segregation, självklart försvarar jag inte brottslighet - oavsett vem som begår brotten - och självklart ska de invandrare som kommer hit bli en del av det svenska samhället. Men varför straffa dem som har ärligt uppsåt bara för att en minoritet missköter sig?
 
Man får ofta höra kommentarer i stil med att "Jamen SD är ju demokratiskt invalda i Riksdagen, då ska de ju behandlas därefter". Javisst, det håller jag med om - och de har också behandlats därefter. För mig veterligen har ingen överhuvudtaget försökt att ta ifrån dem deras mandat i Riksdagen. De har ju trots allt fått tillgång till de mandat de faktiskt fått genom demokratiska val, eller hur?!
Det är däremot inte en demokratisk rättighet att få samarbeta med de andra riksdagspartierna. Eller regeringspartierna heller för den delen. De andra partierna företräder sina väljare och medlemmar, som garanterat inte vill se sina partier samarbeta med ett rasistiskt parti.
Så jo, SD har fått sina demokratiska rättigheter till fullo. De får gärna älska Sverige och vara Sverigevänner hur mycket de vill och hävda att vi andra som inte sympatiserar med SD inte gör detsamma. Men jag vill hävda att man kan vara Sverigevän och fortfarande tycka att skyddsbehövande människor ska vara välkomna hit.
 
SD och andra likasinnade vill gärna hävda att vi har en massinvandring i Sverige, med ungefär 100.000 invandrare per år. En siffra som visserligen stämmer, men vägrar att gå in på mer i detalj vilka dessa människor är. Man glömmer att den största gruppen (runt 20 %) är utvandrade svenska som flyttar tillbaka hem. Till det kommer att ungefär 50 % av de utlandsfödda som lever i Sverige kommer från andra europeiska länder. Det är med andra ord människor som inte ens SD har problem med. Än.
Så med andra ord är det ungefär 30.000 personer som invandrar till Sverige varje år från icke europeiska länder. Kära, Åkesson och övrigt löst folk: hur farligt är det egentligen på en skala att hjälpa 30.000 personer per år till ett bättre liv? Det klarar ett land som Sverige!
Sen finns det självklart saker som behöver förbättras, framförallt när det kommer till integrationen. Men återigen: varför straffa en hel grupp människor när en minoritet missköter sig? Är det en metod när man så ivrigt vill påstå att man är human, så som ju Åkesson gör i sitt tal i Almedalen?!
Jodå, jag är för yttrandefrihet och demokrati. Visst har SD rätt till sina åsikter och i demokratisk ordning ställa upp i val. Visst har de rätt att utnyttja de mandat de får i Riksdagen genom dessa val. Men det är också min demokratiska rätt att tycka vad jag vill om SD:s åsikter och att uttrycka det. Precis som det är andra partiers demokratiska rätt att avstå från att samarbeta med SD.
Att sedan många politiker beter sig som barnrumpor och inte ens vill ta debatten med SD i olika sammanhang som TV-debatter och liknande är bara pinsamt. Konsekvensen blir ju att SD inte bara får mer utrymme utan dessutom får stå oemotsagda. Något som ju enbart gynnar SD och ingenting annat.
Och SD fortsätter glatt att martyriskt pumpa ut hur synd det är om dem, som inte "får" vara med och leka med de andra partierna. Och märkligt nog ger det dem bara fler och fler sympatiröster. Kanske är det så enkelt att folk helt enkelt bara tycker synd om folk som måste slåss med järnrör, ljuga om sin kriminella bakgrund och fiffla med medlemssiffrorna för att kunna hävda sig?
 

 
 

 
FAKTARUTA
 
Sverigedemokraterna bildades 1988. Många av grundarna kom från Bevara Sverige Svenskt, den mest högljudda rasistiska grupperingen i Sverige under 80-talet. Partiledaren mellan 1989 och 1995, Anders Klarström, hade tidigare varit aktiv i nazistiska Nordiska Rikspartiet.
Efterhand försökte partiet tona ner sin koppling till högerextrema rörelser och skinheadskultur. 1996 blev det förbjudet att bära bomberjackor och uniformer vid SD:s möten.
2005 tog Jimmie Åkesson över partiledarskapet. Året därpå bytte man partisymbol från en uppsträckt arm med en blågul fackla till en blåsippa. I riksdagsvalet 2010 fick partiet 5,7 procent av rösterna och därmed 20 mandat i Sveriges riksdag.
 
Källa: SvD

 
AB 1 DN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 SvD 1 2 3 4
 
Bilderna lånade från Je Sauraí, Chefsingenjören
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Bertil Wennergren:

Jag vill inte på något vis försvara nassarna i SD, men din räkning är nog inte helt träffande. SD har inte problem endast med utom-europeiska invandrare. Det finns många europeer som de tycker illa om. Jag tänker nu främst på romer. Så det kanske blir nog mer än 30.000. Fast å andra sidan finns det nog gott om utom-europeiska människor som SD kan svälja utan problem, t.ex. många från USA, Australien eller Kanada.

#2 - - bloggare på icedaniel.se:

Bra skrivet ! Men Sd´s väljare är inte några ufon utan ett resultat av din verklighet idag ! läs gärna Dan Andersson analys av Sverige och dessa väljargrupper Tänkvärt ! http://www.etc.se/intervju/otrygga-valjare-rostar-pa-sverigedemokraterna

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow