Back in buisness

Det är sällan jag känner mig så utvilad och rofylld som efter att ha spenderat en tid i sommarstugan ute i Söderhamns skärgård. Jag fylls av ett märkligt lugn efter att kommit in i den lunk man har ute i skärgården, ett lugn som oftast håller i sig de första dagarna jag kommer hem.
Men sen behövs det inte många dagar i storstadsstressen för att lugnet ska vara som bortblåst och stresshormonerna vara på plats i sin omloppsbana i kroppen igen. Det är verkligen märkligt vad fort denna omställning till det sämre går när man kommer tillbaka till storstan.
När jag går från tåget till tunnelbanan på Stockholm central brukar jag lyckas hålla tempot nere. Då kör jag mitt lilla skärgårdslunk. Men efter bara några timmar är jag inslängd i storstadsstressen och det känns som att jag aldrig har varit härifrån. Visserligen har jag lite mer energi i kroppen än innan jag åkte iväg till stugan, men energin har en väldig tendens att snabbt ta slut. Ganska snart känns det som att jag aldrig lämnat storstadens brus och larm. När man med nuvarande värmebölja inte ens får svalka när man går ner i tunnelbanan blir storstadstempot vissa gånger extra påtagligt. Jag hade verkligen hoppats på en rejäl urladdning genom det oväder som SMHI hade utlovat under gårdagen, bara för att få slippa den kvava fuktighet som råder just nu. Men för ovanlighetens skull (ironi!!!) hade SMHI fel och det blev inte mycket till oväder.
Det må så vara att jag stortrivs i storstan - och det gör jag verkligen - men jag skulle heller inte klara mig utan avbräcket som det innebär med några sommarveckor i Söderhamns skärgård. Jag måste helt enkelt ha balansen mellan lantliv och storstadsliv, annars skulle jag inte stå ut. Med allra största sannolikhet skulle jag mycket snart bli extremt rastlös om jag flyttade ut på landet för gott. Förmodligen skulle jag inte stå ut överhuvudtaget efter bara några månader. Och jag skulle definitivt inte stå ut hela somrarna i storstan!
Bara för att ni ska förstå vad jag menar, delar jag här nedanför med mig av några av förra sommarens semesterbilder från mitt lilla semesterparadis. Skärgårdslivet passar inte alla, men jag tror att de allra flesta på ett eller annat sätt skulle uppskatta några dagar i den svenska skärgården. Det är en så unik miljö på alla sätt och vis, en miljö som jag helt enkelt inte klarar mig utan.
Och det finns verkligen många anledningar till att jag till och med tatuerat in en fiskmås på ryggen. De har inget vackert läte, men för mig är det sommar när man kan höra fiskmåsarna utanför fönstren. Runtom mig i Bagarmossen, brukar man höra väldigt många måsar skräna på vårarna när de börjar flytta tillbaka efter att ha spenderat vintrarna någonstans söderut. När jag sedan kommer ut till vår lilla paradisö och har måsarna kretsande kring båten, då har jag liksom "hittat hem". Jag kan fortfarande för min inre syn se min morfar stå på bryggan och rensa näten med en svärm av skriande måsar kretsande omkring sig. Hur han med en cigarr i mungipan åkte ut tidigt på morgonen för att sedan komma tillbaka med den eventuella fångsten - varav måsarna förstås fick sin beskärda del (oftast bestående av själva fiskrenset).
 

 
FÖRRA ÅRETS SEMESTERMINNEN
 
                              
 

 
AB 1 DN 1 SvD 1 2
 
Bilden lånad från Wikipedia
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow