Bra början, men slutar med besvikelse

Så har jag ett dygn kvar innan det är dags att lämna Söderhamns skärgård för att åka hem och jobba ytterligare ett par veckor innan semestern börjar. Jag har jobbat upp en rejäl solbränna och spenderat åtskilliga timmar i den soldränkta täppan, där luften dallrat av hetta. Badtermomtern har toppat på 26 grader, så jag lovar er att det blivit många dopp under de här dagarna. Normalt sett är jag lite av en badkruka och vill ha åtminstone 18 grader i vattnet innan jag ens tänker tanken att hoppa i. Men när nu temperaturen legat så högt som den gjort i vattnet, har jag oftast varit först ner i vattnet och den sista att stiga upp.
Dessa temperaturer är det ytterst ovanligt att man kommer upp i när vi pratar Söderhamns yttersta skärgård. Man är glad om man är uppe i 17-18 grader framåt augusti om det varit en någorlunda normalvarm sommar. Så att vi varit överlyckliga över dessa badtemperaturer behöver jag knappast förklara närmare.
Det är alltid lite av ett lotteri när man väljer vilken del av sommaren man ska ha semester. Jag hade från början sökt fyra veckor i augusti, men eftersom fler hade samma önskan fick jag välja mellan att flytta fram semestern en vecka eller att semester rejält tidigt. Med tanke på vädret i juni, känns det ju som att det knappast var en nitlott att inte ha sin semester då. För sämre kan ju knappast vädret bli i alla fall - och är det bara hälften så bra som det varit sista veckorna får man ju vara rejält nöjd.
Jag brukar oftast ha sen semester och de allra flesta år har jag haft bättre tur med vädret än de som haft tidig semester. Sen vet man ju aldrig om och i så fall när vädret vänder. Nu har det varit bra väder så länge, så man undrar ju om det faktiskt tänker fortsätta likadant hela augusti. Men hoppas kan man ju alltid,
Dock hade jag faktiskt inte haft något emot att ha varit i Stockholm igår när det enorma ovädret drog in över huvudstaden. Jag må vara knäpp, men tycker faktiskt att det kan vara riktigt mysigt med rejäla oväder - åtminstone så länge man slipper gå ut. Sen spelar det mindre roll om det är snöstorm eller åskoväder, bara jag torrskodd kan sitta inomhus och beundra ovädret genom fönstren. Här ute i sommarstugan är det många gånger jag beundrat oväder som dragit förbi över det öppna havet. Finns det något mäktigare än vågorna som bryts till skum mot klipporna medan regnet vräker ner och blixtrarna fladdrar längs horisonten? Det enda jag - av ren överlevnadsinstinkt - inte skulle göra sådana dagar är att ge mig ut till sjöss. Men det har snarare med att göra att det i värsta fall kan vara förenat med livsfara och ingenting annat.
Så jag är absolut inte den som drar ut alla sladdar i lägenheten när åskan går. Jag är inte den som springer ut och sätter mig i bilen för att befinna mig i den lägsta punkten i området utifall nu blixten skulle slå ner. Så jaaa, jag är faktiskt lite besviken över att jag missade ovädret i Stockholm igår! Jag hade faktiskt uppskattat om jag varit hemma och sett det.
 
Varje gång jag spenderar några dagar i sommarstugan härute inser jag ungefär samma sak. Nämligen att vi människor inte lever de liv som vi faktiskt är skapta för. När jag kommer ut på landet eller - som nu - ut i skärgården lånt ifrån den stress och jäkt som är inne i stan känner jag alltid hur mycket bättre jag mår på det stora hela.
Jag sover bättre, känner mig mer utvilad när jag vaknar, känner mig mindre stressad, äter bättre och så vidare. Här kretsar tillvaron kring de allra viktigaste tingen istället för att passa tider, stressa för att hinna med deadlines och andas in avgaser i tid och otid.
Istället går man och sover när man är trött inte för att man borde sova eftersom man ska upp tidigt imorgon. Man stiger upp när man är utvilad, inte när väckarklockan ringer. Man äter när man är hungrig, inte för att det är just nu man har tid att snabbt slänga i sig en hamburgare eftersom resten av dagen kommer vara så stressig.
Jag känner mig aldrig så utvilad efter en ledighet som efter några dagar i sommarstugan. Hör sover jag som en stock och även om jag inte sover fler timmar per natt, så sover jag på något märkligt sätt mycket djupare här - och blir mer utvilad.
Alla de välfärdssjukdomar vi har i västvärlden grundar sig naturligtvis i att inte lever på det sätt som våra kroppar är skapta för. Vi äter fel, rör oss för lite, sover för lite och stressar för mycket. Inte konstigt att vi blir överviktiga, får depressioner och springer in i väggar stup i kvarten. Även om man naturligtvis hade andra bekymmer förr i tiden, så hade man inte dessa välfärdssjukdomar. Trots att vi idag vet hur vi ska ta hand om våra kroppar, trots all medicinsk kunskap och trots all teknik så har vi inte lyckats på punkten att leva på ett sådant sätt som får oss att må bra.
Så jag skattar mig lycklig som kan åka hit några veckor om året och få ett välförtjänt avbräck i den annars så stressiga vardagen. Jag frågar mig ibland om jag faktiskt skulle orka med annars!
 

 
 

 
AB 1 2 3 4 5 6 8 DN 1 2 3 4 5 6 7 8 SvD 1 2
 
Bilderna lånade från SkullWallpaper, Ida & Yrva
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow