Fuck genus!!

Häromkvällen blev jag tipsad om filmklippet här nedanför. Normalt brukar jag försöka undvika att lägga ut reklamklipp på bloggen, men just den här filmen kan jag faktiskt inte låta bli att publicera. Det ligger så otroligt mycket sanning i filmens budskap, så att så många som möjligt borde få ta del av den.
Jag kan ibland bli lite trött på debatten kring genus och jämställdhet. Inte för att jag på något vis är emot jämställdhet och rättvisa, oavsett om man diskuterar kön, hudfärg, religion eller sexuell läggning. Utan för att jag helt enkelt tycker att den ibland går lite för långt.
Ta bara användandet av ordet hen. Visst ska man inte göra skillnad mellan könen så länge det innebär något negativt, alla ska samma chanser, möjligheter och - givetvis - även skyldigheter. Men förespråkar man att man inte ens i ordalag ska göra skillnad mellan könen, säger man ju indirekt att det är något negativt att vara kvinna (eller man för den delen). Det är väl fantastiskt att vi är olika och unika individer, inte bara utifrån personlighet utan även kön, hudfärg, kultur och så vidare?!
Ingen ska tvingas in i att fack enbart på grund av att man är född till man eller kvinna. Det spelar ingen roll om man diskuterar vem som ska ha huvudansvaret i hemmet, vilket yrke/utbildning man ska välja. Däremot ska var och en göra det man är duktigast på och utifrån vad som är praktiskt möjligt. Om jag har ett jobb som gör att jag är bort en större delen av dagen än min sambo/fru, kanske det faller sig mer naturligt att hon tar ett större ansvar än jag hemma eftersom har större möjlighet till det. Om jag råkar tycka om att laga mat och är den som är duktigast på det, medan min sambo/fru avskyr att göra det och dessutom inte kan är det väl rätt naturligt att jag tar huvudansvaret för matlagningen? Men varför ska jag tvingas till det för att man förväntas vara jämställd och man tänker sig att min sambo/fru gärna är den som sköter matlagningen? Då blir det trots allt ojämställd åt andra hållet. Jämställt är det när det är upp till varje par/familj att själva avgöra vem ska ansvara för vad utifrån vad man är duktig på och vilka förutsättningar man har att sköta olika saker.
Detsamma gäller när man diskuterar lagstadgad kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser. Självklart ska kvinnor och män konkurrera på samma villkor. Den med lämpligast meriter ska givetvis få jobbet, men har man två personer som är lika kvalificerade för ett jobb, ska givetvis den som tillhör underrepresenterad grupp få jobbet. Det borde gälla även i bolagsstyrelser.
 
Istället borde det vara upp till var och en att var den man är. Är du tjej och "springer som en tjej" (som man diskuterar i filmklippet), så gör det oavsett vad andra tycker. Springer du "som en kille" fast du är tjej, jamen gör det då! Är du "feminin" som kille, var det oavsett vad andra säger! Och fortsätt "hon" och "han", är det inte fantastiskt att vi är olika?!
Att det sedan finns orättvisor som är knutna till vilket kön man fötts till är en helt annan sak. Det ska självklart bekämpas med alla tänkbara medel!
 

 
 

 
Relaterat: AB 1 SvD 1 2
 
Bilden låna från Dominique Di Primacon
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow