Krig och elände

Ikväll gjorde jag ett tappert försök att slå igång TV-nyheterna. Men jag blir fasen mest beklämd av att se nyheterna, det är bara krig, död och elände. Dessutom saker som sker strax intill vår egen tomtgräns, om man tänker på vad som sker i Ukraina.
I trygga Sverige har vi det extremt bra om man jämför. Framförallt med tanke på att man bara kan stänga av TV:n eller radion, så ser man inte eländet och kan på så vis inbilla sig att det inte existerar. Det är för oss väldigt lätt att stänga av TV:n och fortsätta med våra trygga och tillrättalagda liv medan miljoner människor runtom i världen flyr undan bomber, terror och katastrofer.
Nu kommer kriget väldigt nära Sverige i och vad som sker i Ukraina. Plötsligt berör det oss mer än ett krig som ligger längre bort i mil och kilometer räknat. Sedan passagerarplanet från Malaysian airlines sköts ner över Ukraina och flera EU-medborgare omkom, har givetvis EU mer eller mindre ofrivilligt dragits in i konflikten.
Själv kan jag inte låta bli att oroas hur detta kommer påverka Europa och i förlängningen Sverige och oss som bor här. Det verkar ju inte lugna ner sig i första taget och Putin skramlar med vapen och makt stup i kvarten. Med tanke på stormakten Rysslands resurser vet man ju inte riktigt hur detta slutar.
Det är inte många konflikter då man sett EU:s ministrar göra så många uttalanden och infört så många sanktioner som just kring händelserna där. Tänk om man bara kunde göra hälften så mycket när det gäller andra konflikter i andra delar av världen. Kanske skulle världen kunnat se lite, lite bättre ut då?
Till det kommer hela skeendet i Israel och Gaza, där missilerna tycks hagla tätt och folk flyr åt höger och vänster. Ikväll rapporteras hur flera flygbolag (av förståeliga skäl) ställer in samtliga flyg till och från Israel. Det är svårt att inte beröras när man ser bilderna av flyende och/eller skadade människor, oavsett om man talar om Gaza, Israel, Ukraina eller någon annanstans i världen.
Och själv tappar jag totalt stinget att titta på TV-nyheterna. Det må vara ett enkelt sätt att undvika att beröras av vad som sker i världen när man sonika stänger av TV:n, men jag är knappast ensam om att ta till det medlet. Vad blir bättre av att jag går och mår dåligt över vad som sker i världen? Vad blir bättre att jag sitter med tårar i ögonen och tittar på nyheterna? Å andra sidan, vad blir bättre blir bättre av detta blogginlägg? Mer än jag själv får ventilera mina åsikter...?
Men oavsett vad, det är svårt att inte beröras, det är svårt att inte bli beklämd när man ser nyhetsrapporteringen från alla oroshärdar runtom i världen. Jag tänker inte dömma någon part i dessa konflikter. Men det tragiska är att det i princip alltid är totalt oskylda människor som drabbas när det blir krig. Barn som råkar illa ut i olika avseenden, människor som blir dödade och lemlästade, hem som raseras. Kan man bli annat än sorgsen och beklämd?
 

 
AB 1 2 3 DAG 1 2 3 4 5 DN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 LG 1 2 LR 1 P 1 2 3 SvD 1 2 3 4 5 6
 
Bilden lånad från Rickard Söderberg
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow