SJ AB (fast baklänges)

Jag har oftast brukat ha tur när jag åker tåg. Oftast är tåget någorlunda i tid och det har hört till ovanligheterna att jag fått åka ersättningsbuss. För i Sverige pratar vi faktiskt om att man måste ha en portion tur för att komma i fram i tid när man åker tåg. Ibland undrar man om man lever i ett u-land med tanke på hur dåligt tågtrafikern verkar fungera.
Självklart kan man inte gardera sig emot allt, det gäller förstås även för Trafikverket och SJ. Men när det är strul i princip hela tiden, börjar man verkligen undra om man inte misskött järnvägen radikalt sista åren.
Och vem ska tro att man är förskonad från tågstrul när man bor i Sverige och trots allt åker tåg någon gång ibland?! Naturligtvis måste även jag drabbas någon gång då och då. Och dag var en sådan dag.
Det var dags att ta tåget från Stockholm till Söderhamn för att sedan åka vidare till sommarstugan ute i skärgården. Eftersom jag hade några ärenden att uträtta innan jag skulle sätta mig på tåget, vad jag inne på centralen i god tid innan avgång. Och ganska snart går man ut med informationen att tåget var 10 minuter sent. Något som verkade gälla i princip varenda tåg till och från Stockholm central idag. Man ropade ut information om olika förseningar i princip hela tiden och de flesta var på 10-15 minuter.
10 minuter kan jag leva med, det är ändå inte särskilt mycket. Men snart kom ny information om att man förseningen istället blev totalt 35 minuter och nu blev jag lite smått irriterad. För att fördriva tiden lite går jag till Pressbyrån för att köpa vatten (något jag i högsta grad behövde i värmen). Väl framme i kassan börjar brandlarmet ljuda - och vips ska man utrymma hela centralstationen. Så hela stationen töms på folk och vi blir stående i värmen utanför i väntan på att få komma in igen.
Lyckligtvis visade det sig att det inte rörde sig om någon större brand och efter bara några minuter får vi komma in igen. Men slutresultat blev att tåget kom iväg 50 minuter efter tidtabell. Och då kommer nästa besvikelse: tåget sakna luftkonditionering. Något som i min världe är en total katastrof en så här varm sommardag. Varenda fönster i kupén var öppna under resans gång, som i sin tur orsakade ett enormt brus för oss som satt där.
Jaja... Genomsvettig och halvdöv är jag strax framme i Söderhamn, drygt 50 minuter försenad. Med all respekt för att man sätter säkerheten i främsta rummet och exempelvis utrymmer centralen vid ett brandlarm - men när man i princip dagligen hör om tågstrul någonstans i Sverige undrar man vad som händer?! Och varför har man inte luftkonditionering på ett tåg när vi faktiskt skriver år 2014? Känns som det minsta man kan begära!
 

 
DN 1 2 3 4
 
Bilden lånad från 100 innovationer
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow