Tidningsdöden

Sedan jag flyttade till Stockholm för 15 år sedan har jag med bara några kortare uppehåll alltid haft morgontidning. Undantaget var under delar av min studietid, då jag inte riktigt tyckte jag hade råd. Men så fort jag fick olika erbjudanden om tidning till nedsatt pris, hoppade jag på det hela igen.
Men sakta, sakta börjar tidningsdöden göra sig påmind även för mig som prenumerant. Den tidning som jag hela tiden prenumererat på har varit DN, en tidning som ju alltid varit väldigt chock och välfylld. Men nu blir den bara tunnare och tunnare och innehåller allt färre bilagor och allt mer reklam men färre nyheter.
Sakta börjar DN kraftigt påminna om någon lokal landsortstidning, där förstasidan fylls av bortsprungna katter, lösspringande kossor och det ökande antalet snatterier på den lokala bensinmacken. Från att ha kunnat spendera hela söndagsförmiddagarna med näsan nedkörd i tidningen, har jag numera väldigt mycket kaffe kvar i muggen när morgontidningen är utläst.
Och jo, jag är fullt medveten om tidningsdöden och vad den beror på. Det är givetvis samma anledning som mängden skickade brev i världen stadigt minskar. Varför skicka ett brev som tar minst ett dygn på sig när du kan skicka ett mejl som är framme på några sekunder? Och varför läsa gårdagens nyheter i en papperstidning när du kan få nyhetsuppdateringar i realtid direkt i mobilen, datorn eller surfplattan?
Men själv är jag nog lite av en nostalgiker och gillar prasslandet av en morgontidning till morgonkaffet. Numera är det dessutom så pass sällan man får brev i pappersform, att det nästan är lite roligt att få räkningar bara de kommer i pappersform!
Jag kan köpa många av argumenten med elektronisk kommunikatio, inte minst miljöargumentet. Såväl förbrukningen av papper som behovet av transporter gör givetvis den elektroniska komunikationen långt mer miljövänlig än att transportera pappersbrev och papperstidningar kors och tvärs över Sverige och världen. Men hur roligt är egentligen ett kort mejl eller SMS jämfört med ett handskrivet brev eller vykort? Eller det tråkiga i att läsa nyheterna på någon display eller en skärm istället för att faktiskt prassla med en nytryckt tidning medan man sörplar i sig morgonkaffet - hur roligt är det på en skala?
Kalla mig gärna gammalmodig, det är säkert just det jag är. Men jag föredrar fortfaranda att läsa min tidning och mina brev i pappersform istället för på en dataskärm. Så enkelt är det bara.
 

 
Bilden lånad från Bodens kommun
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow