Stereotypa könsroller

Numera är det väldigt mycket tal åt höger och vänster om jämställdhet och könsroller. Och det är självklart bra, jag är tveklöst för jämställdhet och att alla ska ha samma rättigheter, förutsättningar och skyldigheter oavsett kön, hudfärg, religion, sexuell läggning eller whatsoever.
Men många könsroller lever otvetydigt kvar, trots allt snack om jämställdhet. Och vissa gånger kan jag bli riktigt trött på det hela - och skulle förmodligen blivit det oavsett vad jag tyckt om jämställdheten mellan könen.
I perioder har jag varit med på olika dejtingsajter på internet och där är de invanda könsrollerna extra markanta. Det kan reta gallfeber på mig att det oftast verkar vara så att jag som kille förväntas vara den som tar kontakt, förväntas vara den som tar initiativ till utveckla relationen till dem som man får kontakt med - som att byta nummer, fråga om man ska ses och så vidare. Det är ytterst sällan en tjej tagit kontakt med mig eller varit den som tagit initiativ till att byta nummer eller fråga om man vill ses.
Man kan ävdm se hur dömande många kan vara utifrån vad som skrivs i medlemmarnas presentationer. En tjej/kvinna som kan uttrycka att man vill ha ett öppet förhållande eller inte är främmande för en flirt/romans anses väldigt snabbt vara en slampa, en hora. Medan en kille/man som uttrycker samma sak bara är ute efter att knulla och inte är något annat än en horbock. Medan jag själv inte ser något som helst fel i att ha ett öppet förhållande, flera partners eller bara kortare romanser - så längd alla parter är med på det hela.
Själv skulle jag bli jättesmickrad om en tjej tar kontakt med mig på en dejtingsajt! Och det är inte frågan om att jag inte får svar när skriver till tjejer på dejtingsajter, för det får jag. Men visst vore det roligt om fler än jag kunde ta initiativ till att få kontakt?! 
Så går man på krogen - och samma sak händer där! Hur ofta händer det att tjejer tar kontakt med killar de är intresserade av? Inte så ofta, eller hur? Själv tycker jag det är fruktansvärt attraktivt med tjejer som vågar ta för sig, som faktiskt tar egna initiativ. Men hur många gör det? Nej, just det...
Självklart är det inte bara på krogen och dejtingsajterna man märker av att vissa stereotypa könsroller fortfarande finns kvar. Man färväntas som kille/man att hålla upp dörrar, ge företräde, spotta snus, ha stora muskler, svära och köra i 140 km/timmen på 50-sträckor.
Och jovisst, jag håller upp dörrar och lämnar företräde - men det gör jag åt alla oavsett kön. Visst, jag spottar ut snusen när jag inte vill ha den kvar i munnen, men det är mest för att de är så äckliga att svälja. Muskulös är jag absolut inte, snarare muskellös. Svär händer det att jag kan göra om jag blir riktigt uppretad, men kör 140 på 50-sträckor skulle jag bara göra om det gällde liv eller död. Men könsrollerna finns där, vare sig vi vill eller inte. Vi förväntas uppträda på ett visst vis, trots att många av oss säkert gärna skulle vilja slippa de invanda könsrollerna. Och framförallt att det vore trevligt om man vände lite på dem.
 

 
Bilden lånad från Pelle Billing
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow