Mentala kalhyggen!

Jag har alltid haft lite svårt att förstå mig på det här med sport. I grunden är jag helt enkelt inte intresserad och blir snabbt rastlös av att titta på sportevenemang. Givetvis beror det vilken sport det är, hockey och utförsåkning kan jag tycka är riktigt kul att titta på och jag brukar alltid försöka se Sveriges matcher i till exempel VM och OS.
Men en sport som jag kan tycka blir rätt långtråkigt i längden är fotboll. Det händer liksom ingenting och jag blir snabbt rejält uttråkad av en fotbollsmatch. På sin höjd kan jag se Sveriges matcher om man exempelvis går till slutspel i VM eller EM, men där går min gräns.
Fast sen kommer man till nästa fenomen inom fotbollen, ett fenomen som verkar vara ganska unikt för just den här sporten. Eller åtminstone för en del av sportens supportrar. Nämligen att man inte i lugn och ro kan gå och se en match för att ha trevligt, utan man absolut måste ge sig ut på stan och slåss i samband med olika matcher. Hur fasen kan man tycka att idrott och våld är en så självklar kombination?
Som anställd inom Polisen ser jag ofta vilka enorma resurser olika högriskmatcher tar och vilka enorma mängder poliser som tjänstgör när matcherna spelas. Resurser som skulle kunna användas så otroligt mycket bättre. Till det kommer givetvis samhällskostnader för den skadegörelse som också ofta är en följd vid vissa matcher.
Så sent som idag misshandlades en fotbollssupporter till döds före den allsvenska premiärmatchen mellan Helsingborg och Djurgården i Helsingborg. Men redan igår ska bråken ha börjat, då ett gäng supportrar stormade en krog och slog sönder stora delar av inredningen - fem personer fick föras till sjukhus efter bråket. Dagens match fick senare brytas efter att supportrar stormat in på planen.
Jag förstår verkligen att många inte vågar ge sig iväg på fotbollsmatcher med tanke på hur stökigt det ofta kan vara. Jag har flera gånger hört folk säga att de inte vågar ta med sig sina barn på fotboll av rädsla för att de ska råka illa ut. Det verkar som att dessa våldsverkare inte riktigt fattar vad de faktiskt ställer till med och hur många som drabbas.
 

 
AB 1 2 3 4 5 6 7 DB 1 DN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 32 33 34 35
HD 1 2 3 4 5 6 LT 1 2 NSK 1 2 SK 1 2 3 SR 1 2 SvD 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 VG 1 2
 
Bilden lånad från Pelles personliga punkt
 
§ 1. Du behöver inte hålla med om det som står i inlägg och kommentarer, men håll god ton och visa respekt när du kommenterar! Dock uppmuntrar jag gladeligen till diskussioner, analyser, konstruktiv kritik, ironi och så vidare - som alltihop självklart är helt tillåtet.

§ 2. Håll dig till ämnet! Alla kommentarer som liknar spam/reklam eller som på annat sätt inte är relevanta till bloggen/inlägget raderas vänligt men bestämt.

§ 3. Jag gör inga som helst undantag från regel 2, men i övrigt är jag mycket frikostig när jag publicerar kommentarer. Jag förbehåller mig dock rätten att neka kommentarer som även på andra sätt än ovan kan anses vara olämpliga, stötande, irrelevanta och/eller som strider mot svensk eller internationell lag.

§ 4. Självklart granskar jag även eventuella länkar i kommentarerna utifrån dessa regler. Vid grova och/eller upprepade övertramp mot dessa regler blockeras vederbörande och kan inte lämna fler kommentarer.
Ditt namn:
Kom ihåg mig!!

Din e-postadress (publiceras inte):


Din URL/Bloggadress:


Kommentar: