Invandringens vinster

Så har jag hittat en artikel som jag verkligen skulle önska att individerna långt ute på högerkanten skulle läsa. Det är DN som tagit del av en rapport från PWC vid namn Socioekonomisk analys - invandring. Rapporten kommer fram till att Sandvikens kommun (som beställt rapporten) tjänar runt 500.000.000 kronor om året på att ta emot invandrare och flyktingar. Den sammanställning DN gjort hittar ni här nedan.
Definitionen av ”invandrare” har i undersökningen varit ”utrikes födda”. På intäktssidan har man räknat in poster som produktion, skatter, konsumtion och hyresintäkter medan bidrag, barnomsorg, skola, löner och bostadskostnader står på utgiftssidan.
En halv miljard per år är ganska mycket för en mindre kommun som Sandviken känns det som! Tyvärr är jag rädd för att man inom SD och partier och organisationer som lägger ännu längre ut på högerkanten inte är särskilt mottagliga för sådana här rapporter. De är liksom inte särskilt mottagliga för dessa argument, hur mycket man än lägger bakom dem.
 
När man diskuterar att ta emot invandrare är det många på högerkanten som gör likhetstecken mellan att förespråka invandring och att vara för obegränsad invandring och att man även försvarar de invandrare som missköter sig. Självklart är det inte så, åtminstone inte för min egen del.
Självklart ska vi inte ta emot fler än vi kan ta hand om. Självklart kan man diskutera integrationspolitiken, det vill säga hur samhället lyckas med arbetet att integrera de människor vi tar emot. Men att integrationen misslyckats i vissa avseenden är inte enbart invandrarnas fel, utan även svenska samhället inklusive oss som redan bor här. Det kanske inte är så konstigt att vissa hamnar snett när man kommer hit med traumatiska upplevelser i bagaget och sedan inte får annat än städjobb trots att man har höga akademiska utbildningar, bemöts av rasism och så vidare. Många invandrare vittnar om att de kunnat söka hundratals jobb utan att ens komma på intervju - trots bra meriter och klockren svenska. Men när det byter namn till Kalle Andersson får de plötsligt komma på intervjuer. Så det är faktiskt upp till var och en av oss hjälpa och stötta dem som kommer hit för att de ska komma in i samhället. Det kan vara hur vi beter oss i vårt arbete när vi kommer i kontakt med invandrare, hur vi bemöter invandrare privat och en lång rad andra saker.
Och nej, jag försvarar inte dem som missköter sig - oavsett vem det är. Oavsett var man är född ska man naturligtvis följa de lagar och regler som gäller i det land man befinner sig. Allt annat är absurt. Men oavsett hur vi kategoriserar människor kommer man alltid hitta en minoritet som missköter sig - invandrare är inget undantag. Det är de som missköter sig man märker, alla som blivit en bra del av samhället och jobbar, betalar skatt, lär sig svenska, studerar - de syns inte lika mycket.
Det finns en hel del att jobba med vad gäller integrationen men lösningen är inte att ge invandrarna hela skulden eller att dra ner invandringen till ett minimum.
 

 
 

 
KÄLLOR: ABL 1 DN 1 EX 1 M 1 SVT 1
 
Bilderna lånade från Swedoroid, DN
 

En kommentar
    Follow
publicerat i Rasism och invandring

Dubbla reaktioner

En mycket tänkvärd video. När en kille ger sig på en tjej reagerar folk och går emellan (med all rätt), men när tjejen ger sig på killen står man bredvid och skrattar utan att gå emellan...
 
 

 
Mailonline 1
 

 
0 kommentarer
    Follow
publicerat i Diverse

Fracktiskt

Minns ni den dag då ni tog studenten? Själv minns jag dagen som om om det vore igår, trots att det är nästan 20 år sedan. Under hela vårterminen var det ett ständit festande, för att så småningom nå fram till sista dagen av 12 års slit i skolbänken. Det var verkligen extrem befrielse minns jag, när man fått sina slutbetyg och rusade ut från gymnasieskolan i Hudiksvall.
Avslutningarna avlöste varandra och pricken över i blev skolbalen som inföll dagen efter studentdagen. Jag minns hur jag storögt iakttog alla som vandrade runt utanför Statshotellet i Hudiksvall med balklänningar, frackar och kostymer. Jag frågade mig hur många hundratusentals kronor som vandrade runt i parken just den dagen. Hade man räknat ihop kostnaderna för balklänningar, frackar, kostymer, håruppsättningar, sminkningar, nyinköpta smycken och transporter i vackra bilar fram till studentbalen hade man förmodligen kommit upp i hiskeliga summor.
Och då snackar vi mitten av 90-talet. Idag är det helt andra summor kan jag tänka mig. Själv hade jag lånat min farfars frack med alla tillbehör för att spara in på utgifterna. Och det var inget fel på den fracken. Jag blev upphämtad i mina förldrars (då) relativt nya bil och kördes några ärevarv runt Hudiksvalls stadstkärna. Allt hölls på en ganska låg nivå för att hålla inne på utgifterna.
Idag, med alla sociala medier, jämför sig ungdomarna med varandra på ett helt annat sätt och det duger inte längre att åka ärevarv stående upp genom takluckan i en Koreatillverkad bil med elektriska fönsterhissar. Inte ens om man är iklädd sin farfars frack, som garanterat var värd en hel del pengar.
Visserligen kan man idag säkerligen komma över en frack eller balklänning för en billigare peng än på 90-talet med tanke på den konkurrens som uppstått i och med internets intåg. För min egen del är det dock ytterst sällan jag hamnar i sammanhang då jag numera beöver bära frack. Jag har en skräddarsydd kostym som jag använder vid mer "snoffsiga" tillfällen. Men garanterat är det lättare för dagens studenter att hitta en frack till studentbalen än det var på min tid för snart 20 år sedan.
 

 
FOTNOT
Detta är ett sponsrat inlägg publicerat i samarbete med Blacktie.se. Samtliga erfarenheter och åsikter i inlägget är mina egna, men jag har fått betalt för att skriva ett inlägg i detta ämne.
 

 
Bilden lånad från Frackguiden
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Samarbeten

Visa fler inlägg