Eurovision song contest 2014

Så har homofobin fått sig ytterligare en käftsmäll. Med ett halvt öga lyckades jag följa Eurovision song contest under gårdagens kvällen. Två favoriter hade jag, den ena var Sverige eftersom man ju förstås är lite partisk och gärna ser att Sverige vinner. Den andra var Conchita Wurst från Österrike, som ju som bekant vann hela konkarongen. Något som inte alls setts med särskild blida ögon från vissa håll. Tyvärr får man väl säga.
Att Conchita var en av mina favoriter var i första hand att jag gillade låten och själva framförandet av låten. Jag brukar försöka se till det rent musikaliska när jag ser Melodifestivalen, eftersom jag anser att det i första hand faktiskt är en musiktävlingen och att det är låten och framförandet av den som ska avgöra vilket bidrag som i slutändan vinner.
Men sen får det inte alltid att låta bli att påverkas även att annat än just musiken och framförandet i de olika bidragen. Det känns till exempel smått skrattretande när man i det ryska bidraget sjunger "Telling all the world to show some love" med tanke på vad Ryssland som nation ställer till med i Ukraina och att man försöker bekämpa vissa människors kärlekt genom sin hetsjakt på homosexuella. Å andra sidan tyckte jag inte det var rätt att publiken buade när det stod klart att Ryssland gått till final. Man måste skilja på nationer och dess enskilda medborgare. Jag har ingen aning om vad artisterna eller låtförfattarna står för, de kanske inte alls sympatiserar med rysk politik i alla avseenden. För min del kändes det mest lite ironiskt med tanke på Rysslands politik att man bidrog med en låt om kärlek. Sen ska de ändå tävla på samma premisser som alla andra nationer som ställer upp i tävlingen.
 
Men när många börjar gå till attack mot enskilda artister och inte anser att de är värdiga att ställa upp i en tävling för att de är de personer de är och inte följer samhällsnormen, då går jag igång på samtliga cylindrar! Här kommer vi återigen in på Ryssland, som tillsammans med Armenien försökte få Conchita Wurst avstängd från tävlingen eftersom hen ansågs som syndig och allt vad nu var. När man inte lyckades med detta ville man blockera TV-sändningen under Österrikes framträdande - men den Europeiska teveunionen EBU sa nej.
Men kritiken från ryska medier har varit hård även under dagen idag - och det lär säkerligen fortsätta så även ett tag framöver.  Radio Echo citerar en politiker som anser att Österrikes seger är ett tecken på förfall i väst. ”Om det var ett bra sångnummer eller hennes upprörande utseende som gav segern är svårt att säga”, skriver kanalen på sin sajt.
Tidningen Izvestia skriver att personer som Conchita Wurst vanligen hittas på tivoli men att låten ändå var bra och värd att lyssna på. Tidningen uppmanar dock dem som vill lyssna på låten att inte ha bilden på ”för att inte distraheras av skägget”.
 
Men det är tyvärr inte bara ryssarna som ser rött när de hör talas om Conchita Wurst. Under bara några minuter hittade jag åtskilliga blogginlägg, statusuppdateringar och kommentarer på olika sajter som förfasar sig över de "fruktansvärda" i att det österrikeska bidraget tog hem vinsten. På APG29 (där bloggaren älskar att klanka ner på "synden" homosexualitet) kan man bland annat läsa:
Och när jag läser artikeln idag (wikipedia, min anm) så har de blivit lika schizofrena som Aftonbladet där de skriver "han" och "hon". "Han" om Thomas och "hon" om Conchita Wurst.
Eller vem är det som är schizofren egentligen? Är Thomas Neuwirth två personer? Allvarligt.
 
Jag kunde inte låta bli att gå in på Conchitas facebooksida, där gratulationerna varvas med väldigt många rent fasansfulla och fruktansvärda kommentarer. Folk lägger in bilder på Hitler, kommer med nedlåtande och kränkande kommentarer som jag aldrig skulle vilja ta i min mun. Jag blir milt uttryckt orolig för mänskligheten när jag ser det hat som så många verkar bära inom sig mot att människor är olika.
Vi ska vara glada och tacksamma att vi lever i en del av världen där man kan vara den man vill utan att förföljas, spärras in och torteras för att man inte håller sig inom samhällsnormen. Det är ju trots allt fantastiskt att alla är olika och unika individer. Sen behöver man inte förstå sina medmänniskors val eller sätt att vara, den enda ansträngningen man behöver göra är att visa en liten gnutta respekt mot sina medmänniskor.
Det är svårt att förstå varför vissa är så fixerade kring andra människors sexliv, vem de har sex med och hur. Så länge man inte själv är delaktig i det aktuella sexet borde det väl egentligen inte spela någon roll, eller hur?! Men man verkar tro att det enda som ett homosexuelt förhållande enbart kretsar till sex och ingenting annat. Men precis som vilket annat förhållande som helst är sex bara en del av förhållandet...
 

 
 
AB 1 2 3 4 AD 1 APG29 1 2 DN 1 2 3 4 5 6 7 ДНИ 1 Радио ЭХО 1 SvD 1 2
 
Bilderna lånade från Euroradio, Àlvaro Escudero
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow