Fracktiskt

Minns ni den dag då ni tog studenten? Själv minns jag dagen som om om det vore igår, trots att det är nästan 20 år sedan. Under hela vårterminen var det ett ständit festande, för att så småningom nå fram till sista dagen av 12 års slit i skolbänken. Det var verkligen extrem befrielse minns jag, när man fått sina slutbetyg och rusade ut från gymnasieskolan i Hudiksvall.
Avslutningarna avlöste varandra och pricken över i blev skolbalen som inföll dagen efter studentdagen. Jag minns hur jag storögt iakttog alla som vandrade runt utanför Statshotellet i Hudiksvall med balklänningar, frackar och kostymer. Jag frågade mig hur många hundratusentals kronor som vandrade runt i parken just den dagen. Hade man räknat ihop kostnaderna för balklänningar, frackar, kostymer, håruppsättningar, sminkningar, nyinköpta smycken och transporter i vackra bilar fram till studentbalen hade man förmodligen kommit upp i hiskeliga summor.
Och då snackar vi mitten av 90-talet. Idag är det helt andra summor kan jag tänka mig. Själv hade jag lånat min farfars frack med alla tillbehör för att spara in på utgifterna. Och det var inget fel på den fracken. Jag blev upphämtad i mina förldrars (då) relativt nya bil och kördes några ärevarv runt Hudiksvalls stadstkärna. Allt hölls på en ganska låg nivå för att hålla inne på utgifterna.
Idag, med alla sociala medier, jämför sig ungdomarna med varandra på ett helt annat sätt och det duger inte längre att åka ärevarv stående upp genom takluckan i en Koreatillverkad bil med elektriska fönsterhissar. Inte ens om man är iklädd sin farfars frack, som garanterat var värd en hel del pengar.
Visserligen kan man idag säkerligen komma över en frack eller balklänning för en billigare peng än på 90-talet med tanke på den konkurrens som uppstått i och med internets intåg. För min egen del är det dock ytterst sällan jag hamnar i sammanhang då jag numera beöver bära frack. Jag har en skräddarsydd kostym som jag använder vid mer "snoffsiga" tillfällen. Men garanterat är det lättare för dagens studenter att hitta en frack till studentbalen än det var på min tid för snart 20 år sedan.
 

 
FOTNOT
Detta är ett sponsrat inlägg publicerat i samarbete med Blacktie.se. Samtliga erfarenheter och åsikter i inlägget är mina egna, men jag har fått betalt för att skriva ett inlägg i detta ämne.
 

 
Bilden lånad från Frackguiden
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow