I valet och kvalet

Är det någon som varit och röstat idag? Isåfall har man inte varit ensam uppenbarligen. Även jag gick till valurnan idag, jag brukar låta bli att rösta i förväg om jag har möjlighet att rösta på själva valdagen. Det är liksom något speciellt på nåt sätt och framförallt lite mer speciellt än att gå på biblioteket flera dagar eller veckor innan själva valdagen.
Man pratar om rekordstort valdeltagande i Sverige till det här EU-valet och det får man väl säga är positivt. Även om det självklart är i sin ordning att man inte ska tvingas till valurnorna, som i vissa diktaturer där det dessutom oftast bara finns ett enda alternativ att rösta på. Men samtidigt är det ju även i en demokrati ett av de viktigaste verktyget man har för att göra sin röst hörd.
Många soffliggare har ju som ursäkt att en röst hit eller dit inte spelar någon roll i slutändan, att ett ynka parti kanske inte kan påverka en hel kontinent särskilt mycket. Visserligen finns det en viss sanning i det, men samtidigt bygger ju trots allt demokratin på att så många som möjligt röstar och att det parti som får flest röster får mest att säga till om. Så det är ju trots allt väldigt viktigt att nyttja sin röst.
Att sedan de högerextrema verkar gå framåt väldigt stort i vissa länder känns ju rätt skrämmande. Jo, det är en del av demokratin, det vet jag. Men i demokratisk anda har man också rätt att ha åsikter om valutgångar, om de partier man inte sympatiserar med. Och när det börjar komma till åsikter som gör skillnad på människor utifrån ursprung, hudfärg, religion eller sexuell läggning börjar åtminstone jag själv bli orolig. Jag är faktiskt rejält tveksam till att göra skillnad på människor utifrån de grunder som högerextremisterna gör. Yttrandefrihet är bra, men det ska inte sträcka sig till att kränka och negativt särbehandla människor.
I Frankrike verkar le Pen och Nationella Fronten få 25 % av rösterna, något som givetvis fått SD att jubla. Jag kunde inte låta bli att googla lite på Nationella Fronten för att se vad de står för. Och det är inte något upplyftande partiprogram:
• En återgång till traditionella värderingar: att göra tillgången till abort svårare eller olagligt, att ge en inkomst till mödrar som inte går ut i arbetslivet, att främja den lokala traditionella kulturen.
• Större oberoende från EU och andra internationella organisationer.
• Inrättandet av tullar och andra åtgärder mot billig import.
• Återinförande av dödsstraffet.
• Stoppa invandringen särskilt från utomeuropeiska länder.
 
Kanske är det högerns frammarsch som får fler att gå till valurnorna? Många kanske vill göra vad de kan för att förhindra rasismens frammarsch? Jag hoppas det är så i alla fall. För i Sverige har istället FI gått framåt rätt bra verkar det som, vilket ju är sympatiskt. Framförallt i kontrast till extremhögerns politik. Det är med viss spänning jag ser fram emot det svenska valresultatet!
 

 
AB 1 2 3 4 5 DN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 LR 1 2 3 4 P 1 2 3 4 5 6 7 8 SvD 1 2 3 4 5 6
 
 

 
Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow