Valkompass

Några fler än jag som gjort någon eller några av de valkompasser som finns hos olika medier? Både SVT och SvD har tagit fram kompasser och det finns säkerligen fler än så.
Trots att jag egentligen redan vet vilket parti jag ska rösta på, så kunde jag inte låta bli att göra ett par av dessa test. Mest på skoj förstås, men jag ville på nåt vis se hur väg kompasserna stämde överens med verkligheten.
Jag började med SvD:s valkompass - och blev verkligen mörkrädd när resultat kom. Enligt detta skulle mitt förstahandsval i EU-valet vara Miljöpartiet och det är väl ett resultat jag kan köpa. Det finns mycket i deras partiprogram som jag håller med om och de ligger åtminstone på rätt sida mittsträcket. Men, som ni ser av skärmdumpen här nedanför, så anser valkompassen att mitt andrahandsval borde vara Sverigedemokraterna!! Något som jag själv absolut inte håller med om. Förstås. Enda gången jag ens skulle tänka tanken att rösta på SD vore väl om enda alternativet var SMR. Och frågan är om jag skulle göra det ens då (å andra sidan skulle SMR inte få min röst då heller).
Smått irriterad gjorde jag sedan SVT:s valkompass, men med något mer önskvärt reslutat. Eller rättare sagt det resultat jag faktiskt hade hoppats på, nämligen att Vänsterpartiet (där jag ju råkar vara medlem) skulle vara det parti som låg närmast det jag tror på. Hoppas verkligen att folk inte köper dessa valkompasser rakt av, utan faktiskt ser till helheten hos ett parti. Även om jag håller med SD om att Sverige borde lämna EU, så skulle jag med hänsyn till deras övriga politik inte lägga min röst på dem. Då finns det många bättre alternativ när man ska rösta.
 
När jag nu ändå är inne på ämnet att rösta, vill jag uppmana alla att faktiskt gå till valurnorna nästa söndag! Även om det som händer i Bryssel känns väldigt långt borta, så är det viktigt att vi använder vårt verktyg att påverka, nämligen den röst vi tilldelats i demokratisk ordning. Vi ska vara tacksamma som lever i en värld där demokrati råder och då ska vi utnyttja de möjligheter som detta system faktiskt erbjuder. Varje utebliven röst blir en röst på det parti man absolut inte vill ska få någon makt!
 

 
Mitt resultat från SvD:s valkompass
 


Mitt resultat från SVT:s valkompass
 

 
Kompassen lånad från K & R
 
§ 1. Du behöver inte hålla med om det som står i inlägg och kommentarer, men håll god ton och visa respekt när du kommenterar! Dock uppmuntrar jag gladeligen till diskussioner, analyser, konstruktiv kritik, ironi och så vidare - som alltihop självklart är helt tillåtet.

§ 2. Håll dig till ämnet! Alla kommentarer som liknar spam/reklam eller som på annat sätt inte är relevanta till bloggen/inlägget raderas vänligt men bestämt.

§ 3. Jag gör inga som helst undantag från regel 2, men i övrigt är jag mycket frikostig när jag publicerar kommentarer. Jag förbehåller mig dock rätten att neka kommentarer som även på andra sätt än ovan kan anses vara olämpliga, stötande, irrelevanta och/eller som strider mot svensk eller internationell lag.

§ 4. Självklart granskar jag även eventuella länkar i kommentarerna utifrån dessa regler. Vid grova och/eller upprepade övertramp mot dessa regler blockeras vederbörande och kan inte lämna fler kommentarer.
Ditt namn:
Kom ihåg mig!!

Din e-postadress (publiceras inte):


Din URL/Bloggadress:


Kommentar: