Att ha fördomar

Säg den människa som inte har fördomar. Jag är tämligen övertygad om att det är något som vi alla besitter. Sen kan man förhålla sig till sina fördomar på lite olika sätt och det är väl just förhållningssättet som många gånger skiljer oss människor åt på den här punkten.
Jag erkänner: jag har också fördomar! Flera stycken dessutom. Jag har fördomar om muslimska män och brukar bli lite extra vaksam om en svensk tjej blir tillsammans med en kille från ett muslimskt land.
Har karln blivit komplett galen och konverterat från vänstern och blivit Sverigedemokrat funderar ni säkert nu. Nej då, ni kan vara helt lugna, så illa är det absolut inte! Men utan att ha någon som helst statistik att luta mig emot, så hör man någon gång ibland skräckhistorier om kvinnor som gifter sig med muslimska män och sedan råkar väldigt illa ut. Man undrar ibland om vissa tolkningar av islam tycks gå hand i hand med en mycket märklig kvinnosyn? Det lustiga är att jag aldrig annars reagerar på samma sätt när det gäller andra karlar, trots att det givetvis finns ändligt många karlar med andra bakgrunder än muslimsk som behandlar sina fruar/sambos/flickvänner exceptionellt illa.
Och väldigt osökt kommer jag då till min nästa fördom, som gör det hela väldigt motsägelsefullt. Nämligen när jag ser svenska män - ofta 60+ med ölkagge, röd näsa och i övrigt ganska oattraktiva - med (minst) 25 år yngre fruar från Thailand, Filippinerna eller någon fattig öststat. I dessa situationer riktas plötsligt mina fördomar emot de svenska männen och jag frågar mig vad just dessa män har för kvinnosyn? Och även här har jag inga som helst fakta att luta mig emot, mer än att man ibland via media hör om män som sätter i system att åka på knullbom till Thailand och hämtar hem nya fruar. Kvinnor, som de sedan misshandlar på olika sätt och skickar hem strax innan de har rätt att få stanna i Sverige även om det skulle bli skilsmässa.
Min nästa fördom är dessutom att det oftast rör sig om män som har svårt att träffa en tjej på annat sätt av någon anledning. Möjligen på grund av taskig kvinnosyn vissa gånger, eftersom många svenska/västerländska kvinnor inte skulle acceptera att leva under de förhållanden som dessa män vill ha. Men kanske även på grund av andra saker.
Sen ska jag erkänna att jag har långt fler fördomar än så här. Men det här inlägget riskerar bli alltför långt och tråkigt att läsa om jag skulle rabbla upp alla.
 
Grejen för min del är att jag vet att det är just fördomar och jag gör dem därför inte till någon sanning. Innerst inne vet jag att man inte är kvinnomisshandlare bara för att man råkar vara född i ett visst land. Svin och rötägg finns överallt oavsett hur man väljer att gruppera människor. Hur dessa beter sig kan möjligen variera mellan olika grupper, men rötäggen finns där likväl.
Det finns säkerligen lika många historier och bakgrunder som det finns par där mannen är svensk och kvinnan från till exempel Thailand. Alla av dessa män är givetvis inte svin med taskig kvinnosyn, utan behandlar sina fruar på allra bästa sätt. Och det finns givetvis även många äktenskap/förhållanden där det är stor åldersskillnad mellan parterna, oavsett deras respektive nationalitet.
Men just parrelationer mellan en svensk man och en asiatisk kvinna tycks vara väldigt omgärdade av fördomar. För många är sedan var jag tillsammans med en tjej från Filippinerna och vi fick verkligen slåss mot alla fördomar vi ständigt möttes av. Hon hade sedan många år bott i Sverige och var dessutom svensk medborgare redan när vi träffades. Men ändå fick jag lite då och då kommentarer och gliringar om min kvinnosyn, liksom att min (dåvarande) flickvän möttes av fördomar på grund av sitt ursprung. Många trodde hon var väldigt lättfotad, att hon skulle ställa upp på sex för pengar och vissa tog sig till och med friheten att tafsa på henne när vi till exempel var ute på krogen.
 
Jag tänker inte slå mig för bröstet och försöka hävda att jag skulle vara bättre än alla andra. Men jag anser att det grovt uttryckt finns två sätt att hantera sina fördomar.
Dels kan man göra som jag och helt enkelt inse fakta och acceptera att man har fördomar men att dessa fördomar är just fördomar och inte fakta. Trots mina fördomar kämpar jag med att inte döma andra utifrån dessa. Jag vet att fördomar inte alltid stämmer och därför ska jag heller inte döma efter mina fördomar.
Förmodligen beror det till stor del på mina egna erfarenheter att dömas utifrån andras fördomar att göra. Jag är nu i ett förhållande med en tjej av kinesiskt ursprung och har haft ett förhållande med en tjej från Filippinerna, men anser inte att jag på något sätt har en taskig kvinnosyn och/eller behandlar den jag är tillsammans med på ett dåligt sätt. Vilket jag är tämligen säker på att de flesta jag varit tillsammans med faktiskt håller med om. Till det ska förstås tilläggas att jag naturligtvis är fullt medveten om att det finns många män från muslimska länder som är hur snälla som helst.
Men det är oftast rötäggen man har hör talas om, oavsett sammanhang och det är väl där man kommer in på nästa sätt att hantera sina fördomar. Man omvandlar helt enkelt en fördom till fakta, bara för att man oftast om den ena sidan av något.
Det är oftare vi hör om muslimska självmordsbombare, islamister, ISIS-sympatisörer och talibaner än de många miljoner muslimer som faktiskt sköter sig. Rapporterar media om män som hämtar hem thailändska fruar, är det i princip uteslutande om de män som missköter sig och behandlar sin fruar illa. Inte om alla de tusentals förhållanden som är hur lyckliga som helst.
Men här kommer man givetvis in på främlingsfientlighet, rasism, homofobi och andra hemskheter. Människor med dessa åsikter låter sina fördomar bli fakta och dömer alla för vad en minoritet ställer till med. Eller hur man tror att en viss "sorts" människor är. Finns det sedan - som nu - företrädare för politisk partier (som exempelvis Sverigedemokraterna) som även de pumpar ut dessa fördomar i media, debatter och riksdag, är det klart att fördomarna sprids ännu mer och att fler ser dessa som fakta. Ett ganska behändigt och bekvämt sätt att tänka istället för att ägna sig åt kritiskt tänkande och faktiskt försöka ta reda på fakta, eller hur?!
 

 
SvD 1
 
Bilderna lånade från SMU, Aftonbladet
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - bloggare på icedaniel.se:

Det handlar givetvis om fattigdom som det mesta här i världen. Men de som dömer dessa kvinnor har aldrig själva levt i fattigdom och vet vad det innebär. Männen är väl män som tror att man kan köpa lycka och lite kärlek och lite ungdom. Men så tänker vi om allt, får en lite nyare bil så har jag fått lite mer lycka.

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow