Pornografi

Jag misstänker att jag befinner mig i minoritet, framförallt hos killar/män men kanske även om man jämför med det (för mig) motsatta könet. Jag har nämligen aldrig sett en porrfilm från början till slut (!). Jag har heller aldrig ägt en porrtidning, även om jag får erkänna att det hänt att jag bläddrat i sådana vid några tillfällen.
Men jag kan inte komma ifrån att jag tycker att det inte är något annat än osmakligt med porr, oavsett om den är i pappers- eller filmformat. Just det ställningstagandet bygger inte på några moralkakor eller principer, utan jag kan helt enkelt inte ser tjusningen i att titta på p-rullar eller läsa porrtidningar.
Krasst uttryckt kan jag faktiskt inte riktigt förstå vad det är man får ut av att nyttja porr om jag ska vara helt ärlig. Jag håller med om att det finns filmer och bilder inom området erotik som även jag kan gilla. Kanske inte nödvändigtvis ur en rent sexuell vinkel, utan att många erotiska bilder kan vara väldigt vackra. Det finns mycket som kan vara vackert kring en helt eller delvis naken kropp. Men porr är ofta väldigt spekulativt, utstuderat och förnedrande i mina ögon - och just därför tycker jag det är så otroligt osmakligt.
Men inom sexindustrin finns det förstås en hel del som jag har svårt att förstå att man får ut något av att faktiskt nyttja. Jag tänker till exempel på sexlinjer av olika slag, som jag har ännu svårare att förstå vad man får ut av att använda sig av. Hur mycket jag än fördömer det och tycker det är osmakligt, kan jag förstå att man får ut något av att gå till en prostituerad. Jag kan delvis förstå konsumtion av porrfilm/-tidningar - men att per telefon diskutera sex med en helt känd person?!? Nej, jag ser faktiskt inte vad man får ut av det.
Att inte betala för sex är för min del även en fråga om moral. Dels är sex för mig en fråga om något fint mellan två (eller fler, för den delen) personer som båda är med på det, något som är skönt, härligt och trevligt för alla inblandade parter. Jag skulle inte kunna slappna av och njuta om jag visste att den/de andra enbart hoppade i säng med mig för pengarnas skull.
 
Sen kan man förstås vända på det och fråga sig hur man är skapt för att delta i porrfilmer, vika ut sig eller sälja sin kropp. Det finns nämligen även en moralisk aspekt och ett ställningstagande som spelar in när det gäller att jag inte konsumerar porr.
Det är en smutsig bransch där många utnyttjas och far illa på olika sätt och dessutom förmedlar en ganska vriden bild av sex. Man gör det ganska enkelt för sig om man hävdar att alla har ett fritt val i alla lägen. En stor del av dem som prostituerar sig och/eller arbetar inom porrindustrin utnyttjas ganska bestialiskt, även om jag är medveten om att en (försvinnande) liten minoritet är där av fullt ut egen fri vilja.
Många som prostituerar sig gör det för att täcka kostnaderna för ett missbruk, andra luras hit från fattiga länder med löften om riktiga jobb. Ytterligare andra har andra problem, som olika former av självskadebeteenden där prostitution är en del av detta beteende. Många har ju dessutom utsatts för olika former av sexuella övergrepp, vilket i sin tur leder till att man ger sig in i någon av sexindustrins olika grenar.
Så nej, jag köper inte argumentet att de flesta gjort ett aktivt val i dess rätta bemärkelse. Många förespråkare av prostitution brukar hävda att "jamen, båda parter får ju vad de behöver: säljaren pengar och köparen sex". Jovisst är det så, men till vilket pris? Hur bra mår den som säljer sin kropp egentligen? Vilket lidande innebär det inte för många av dem som säljer sex? Hade man kunnat säga att alla som försörjer sig inom sexundistrin rakt gör det av egen vilja, hade det väl till stor del varit frid och fröjd. Men riktigt så enkelt är det ju tyvärr inte och då kan jag itne låta bli att starkt ogilla och ta avstånd från denna smutsiga bransch.
 

 
Bilderna lånade från Letter Means, RFSU
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow