Fyra myter om tiggare

Ett relativt nytt fenomen i Stockholm är alla tiggare man ser överallt. När jag flyttade till Kalmar för att plugga år 2006, fanns det inte nämnvärt många tiggare på stans gator. Men under de fem år jag var borta från Stockholm tycks antalet tiggare formligen ha exploderat. Och antalet tycks inte ha minskat sedan jag kom tillbaka hit 2011, snarare tvärtom.
Och jag har allt svårare att veta hur jag ska förhålla mig till alla tiggare man ständigt ser. Vissa gånger när man åker tunnelbana mot stan, kan man hinna räkna till 5-6 tiggare som passerar genom vagnarna i hopp om att få en slant. Ytterligare fler ser man sedan på gatorna när man går genom stan.
Det är ytterst sällan jag ger tiggare några pengar. I princip är et bara när någon till exempel spelar musik i tunnelbanan som jag kan skänka några kronor. Och det är mycket för att jag tycker att musiken kan vara ett trevligt inslag i kollektivtrafiken.
Men som många andra kan jag känna mig väldigt besvärad av alla tiggare man ser överallt. Framförallt av de tiggare som är riktigt påträngande och envisa när det gäller att få pengar. Jag försöker verkligen att åtminstone säga nej på ett snyggt sätt till dem som tigger; trots allt är det en människa det rör sig om, en människa som försöker få ihop till brödfödan och inte gjort mig något ont. Så det brukar vara min ledstjärna när jag möter tiggare, att försöka säga nej på ett hövligt sätt. Och jag kan bli minst sagt provocerad av dem som är riktigt otrevliga mot dessa stackars människor.
Men det som besvärar och provocerar mig mest är naturligtvis att det alls ska behöva förekomma att människor tvingas till tiggeri för att överleva. många av Stockholms tiggare tycks komma från Rumänien och andra fattiga EU-länder och det är en skam att ett EU-land inte tar bättre hand om sina invånare. När nu vissa länder inom EU inte sköter den biten, borde ju EU vara ett perfekt organ att sätt press på medlemsländerna att man tar han om sina invånare på ett bra sätt. Man ska inte tvingas resa till andra länder för att tigga för att det inte finns ett tillräckligt bra socialt skyddsnät i hemlandet.
Det ger mig allergiska reaktioner när man hör diskussioner om lagstiftning om tiggeri och hur myndigheterna river tiggarnas läger. River man tiggarnas läger, flyttar man bara problemet någon annanstans. För det är ju inte så att tiggarna reser hem när deras läger rivs, lägret återuppstår bara någon annanstans. Och ska vi verkligen lägga Polisens redan begränsade resurser på att beivra tiggeri på städernas gator? Ordningsmakten torde ju ha aningen viktigare saker att göra än att beivra tiggeri. Istället tvingas tiggarna förmodligen in i kriminalitet för att försörja sig och därmed får förstås Polisen ännu mer att göra.
Den bästa lösningen borde ju trots allt vara inryckningar på tiggarnas hemländer att de faktiskt tar hand om sina invånare på ett sådant sätt att de faktiskt inte behöver tigga. Men så långt verkar man tyvärr inte tänka hos SD och andra läger på högerkanten, där man skriker som högst efter en lagstiftning mot tiggeri...
 

 
Myt 1: Tiggare styrs av kriminella ligor
Det här är ett vanligt påstående, men  det finns inga belägg för att det här stämmer, säger Michael Anefur som är regeringens nationella hemlöshetssamordnare till SvD.
 
Myt 2: Tiggare kör dyra bilar och bor i lyxhus i hemlandet
Även om det händer att tiggare kör bilar av dyrare märken, brukar det röra sig om en kanske 20-25 år gammal BMW eller Mercedes, som alltså inte är så dyra längre. Varken tecken på lyxliv i form av fina bilar eller dyr mat i Sverige eller att romer som kommer hit bor i lyxhus hemma i Rumänien finns det några belägg för.

Myt 3: Tiggare är ute efter svensk välfärd
En annan vanlig uppfattning är att EU-medborgare som reser till Sverige för att tigga gör det för att få del av det svenska välfärdssystemet. Dock har man bara rätt att komma till Sverige för att försöka försörja sig, men man får därmed inte tillgång till det svenska välfärdssystemet, som försörjningsstöd eller liknande.
Om man är i akut nöd har man rätt till tak över huvudet en natt och ett mål mat och eventuellt också biljett hem. Sen har man rätt till akut sjukvård, men inget mer. Social turism existerar alltså inte.
 
Myt 4: Tiggare tjänar stora pengar
Ytterligare en uppfattning är att tiggare till exempel skulle dra in mycket pengar och ha lägenhet, mobiltelefoner och så vidare.
Visserligen är det svårt att veta exakt hur mycket som en tiggare normalt drar in, eftersom de inte redovisar sina inkomster någonstans. Men enligt olika uppskattningar av frivilligorganisationer kan det ge runt 1.000-2.000 kronor i månaden.
 
Källa: SvD

 
Bilden lånad från Telugu one
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow