Fulspel

Valkampanjerna och valet är över och det känns faktiskt riktigt skönt att slippa alla valaffischer, partiledardebatter och allt valmaterial som dagligen kommit med posten. Sen ska väl tilläggas att all valpropaganda blir extra påtaglig när man som jag är sjukskriven och går hemma hela dagarna. Nu om någonsin har jag haft tid att läsa tidningarna, titta på TV och gå igenom allt material som kommer med posten på dagarna.
Valresultatet kommer ta lång tid att smälta. Med tanke på den knappa segern för de rödgröna, kommer det givetvis bli svårt att bilda i en stark regering. Att sedan sossarna väljer att inte bilda regering med Vänsterpartiet är verkligen märkligt. I mina ögon skulle man förstås på så sätt få det aningen lättare att få majoritet för sina förslag och beslut. Jag var knappast den enda som blev höggradigt förvånad när jag hörde om Löfvens beslut. Jag tror ärligt talat att han gör bort sig rejält på det sättet. Inte bara för att jag som medlem i Vänsterpartiet är aningen partisk, utan det känns lika konstigt som att Moderaterna skulle nobba Centern, Folkpartiet eller Kristdemokraterna vid en regeringsbildning.
Valresultatet blir även svårt att smälta då SD gick fram så mycket och numera är tredje största parti. Det är skrämmande att ett parti med så starka rasistiska och nazistiska rötter (så sent som på 90-talet) faktiskt får så många mandat i Riksdagen. Man kan hitta dumheter i alla partiers historier, men SD:s mörka historia ligger väldigt nära i tid och dessutom har många av partiets medlemmar och företrädare visat prov på att åsikterna fortfarande lever kvar inom partiet.
Att vända SD ryggen och inte låta dem delta i olika samarbeten partier emellan verkar inte vara den bästa vägen med tanke på valresultatet de senaste tre valen. Från det att SD kom in i Riksdagen 2010, har de bara ökat hela tiden. Istället blir de martyrer och får en massa sympatiröster från folk som tycker synd om dem. Det övriga partier nu måste göra är att bevisa för väljarna att de är ett bra alternativ till SD. Inte genom att anamma någon rasistisk politik, utan att genom att visa att man har ett bra alternativ till en främlingsfientlig politik. Visa att man är handlingskraftig vad gäller att komma tillrätta med segregationen, visa att man kan förena en frikostig flyktingpolitik med en fungerande integration av de människor vi tar emot.
För även om den stora majoriteten av de människor som flyr till Sverige sköter sig, lär sig språket, arbetar och betalar skatt så finns det problem med stor segregering i Sverige. I mina ögon ligger skulden till största delen hos beslutsfattarna och inte hos de människor som kommer hit - och lösningen är inte som SD med flera föreslår att straffa flyktingarna genom att vända på dem vid gränsen utan att faktiskt göra något åt själva systemet och fånga upp dem som det går snett för.
Så inte bara de rödgröna har en stor utmaning fram till nästa val, utan det gäller även del blå partierna. Bevisa att man kan ha en ansvarsfull flyktingpolitik utan att man kan ställa en grupp människor mot en annan! Bevisa att man kan ha en ansvarsfull flyktingpolitik utan att vara rasist! Bevisa att man kan ha en ansvarsfull flyktingpolitik utan att ha en vedervärdig människosyn! Bevisa att man kan ha en ansvarsfull flyktingpolitik utan att neka utsatta människor det skydd de faktiskt behöver genom att erbjuda en fristad i Sverige!
 

 
AB 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 D 1 2 3 4 5 6 7 DN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 SvD 1 2 3 4 5
 
Bilden lånad av Vänsterpartiet Värmland
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Sten-Åke:

Hej!
Är det tänkt att man ska kunna läsa din text här ovan? Hur många har läst den tror du?
Med vänlig hälsning

Svar: Det är upp till var och en om man vill läsa det jag skriver. Du har uppenbarligen gjort det eftersom du kommenterat inlägget. Hänger man inte med i texterna står det var och en fritt att inte läsa dem. Så enkelt är det. :)
Tobias Lindqvist

#2 - - Anders:

SD kom in i riksdagen 2010 du skriver 2006
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sverigedemokraterna#Riksdagsval

Svar: Ändrat! Skrivfel från min sida, tack för påpekandet! :)
Tobias Lindqvist

#3 - - hans:

Hej Tobias,

Jag skulle gärna vilja veta hur du ställer dig till att V så sent som 00-talet sade sig vara kommunistiska (Ohly).

Sen undrar jag också vad det är i Sverigedemokraternas partiprogram som du ser som rasistiskt. Att dom har väljare och företrädare som är rasister tvivlar nog ingen på, med det hittar du i samtliga partier. Men vad just i deras partiprogram är rasistiskt?
Det SD föreslår vad gäller asylsökarna, och just ordet asylsökare är det korrekta då SD inte alls vill stoppa några flyktingar (enligt UNHCR), så är det inget annat än vad Socialdemokraterna gjorde med luciabeslutet, som jag antar att V stod bakom då V alltid ställt sig bakom S förslag. Socialdemokraterna anses väl knappast som rasister med den historian?

Bara genom att på riktigt försöka förstå varandra och inte slå dövörat till och skrika högre så kan vi vända på Sverige. Samtliga grupper behöver ta itu med sina egna extremister och försöka få dessa på bättre tankar. Sverige kommer aldrig att bestå av nazister, kommunister, islamister eller någon annan -ism. Därför behöver vi aktivt arbeta med att få dessa grupper på yttersta kanten att närma sig mitten och på så sätt igen börja skapa en svensk kultur för hur vi agerar och arbetar för ett bättre samhälle. Just mina två cents.

Ps, jag röstade SD och är inte rasist, inte ens nästan.

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow