Vi har ett resultat!

Sverige, vi har ett resultat! Jag satt verkligen och tittade på gårdagens valvaka i princip konstant. Trots att vallokalsundersökningarna brukar ge en fingervisning om hur valet gått, så är det alltid kul att se mer exakt hur siffrorna blir. Även om jag inte såg hela valvakan, så hann jag se merparten innan det var dags att sova - och då var merparten av valdistrikten färdigräknade.
Till en början blev jag glad över att vi får en ny regering - och en regering som förhoppningsvis kommer sluta att montera ner välfärden och sälja ut den till lägst bjudande. Men glädjen grusas av SD:s framgångar - och det rejält. Jag hade mycket hellre sett en alliansregering som inte är beroende av SD än en rödgrön regeringe som är beroende av SD. Så det är svårt att helhjärtat känna sig glad över valresultatet när högerextremismen växer sig allt starkare i maktens korridorer.
Trots att jag inte röstade på FI, hade jag väldigt gärna sett att även de fått mandat i Riksdagen. Trots allt såg det ju ut så till en början men i slutändan fattades det några decimaler tyvärr. Men det är inte en större besvikelse än att SD stärkte sina positioner.
Nu har man fyra år på sig att försöka ändra trenden med SD:s ökande opinionssiffror. Att nonchalera och frysa ut dem tycks inte fungera, de kan istället fortsätta spela martyrer och få fler sympatier. Att inte ta debatten med SD gör helt enkelt ingen skillnad. Men något måste helt enkelt göras.
Sen vill jag inte se att regering bildas med stöd av SD. Många SD-sympatisörer hävdar säkerligen att nu är ju SD demokratiskt invalda och ska hanteras därefter. Och visst ska de behandlas därefter. Men bara för att man på demokratiskt sätt valts in i Riksdagen, finns det inga demokratiska rättigheter som säger att man därmed ska få samarbeta med de andra partierna. Andra partier representerar ju sina väljare, väljare som inte vill se ett samarbete med SD.
Så jag hoppas att man nu lyckas bilda en regering som är stark nog att hålla sig borta från allianspartiernas politik, liksom rasisterna på yttersta högerkanten. Det kommer bli svårt, men jag hoppar innerligt att det inte är omöjligt.
 

 
AB 1 2 3 4 5 6 D 1 2 3 4 5 6 7 8 DN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 SvD 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Bilden lånad från SUS
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Anonym:

Tråkigt med valresultatet. Själv röstade jag på svetsaren Löfven.
Men nu är det lite upp till bevis för alla partier som säger sig vara demokratiska och stå upp för mänskliga rättigheter etc. Nu ser vi snart om det bara är en fin fasad utåt mot väljarna. Eller om tex C och FP faktiskt är beredda att svälja stoltheten och hålla sitt löfte! Vill C och FP spela martyrer och inte stödja S så kommer det endast att leda till fler röster för SD vid ett eventuellt nyval.
Nu är det tid för kompromisser, från bägge håll! Svälj stoltheten och visa väljarna att ni menar allvar med att ni vill isolera SD från inflytande! Misslyckas man med detta så kommer SD att växa ännu mer vid ett nyval.

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow