Ibland är det inte läge att kräva att få välja

Igår, på nyårsaftonen, kördes 58 asylsökande med buss från Malmö till Grytans flyktingförläggning utanför Östersund. Men när bussen kom fram vägrade runt 40 av de asylsökande sonika att kliva av. Detta då de helt enkelt inte godtog placeringen i Jämtland.
Polisen ska idag ha varit på plats och informerat de asylsökande om att de måste lämna bussen, men utan att vidta några tvångsåtgärder. Även Migrationsverkets personal kommer under eftermiddagen att besöka gruppen.
Missnöjet hos de asylsökande ska bland annat handla om att de placerats på en relativt isolerad plats där det är kallt - och att de vill tillbaka till Malmö.
– De uppger att de inte fått information om vart de skulle flyttas. De säger också att platsen ligger långt ifrån en storstad och att det är kallt, säger Sophia Öhvall Lindberg på Migrationsverket till DN.
Isan Hydr är 75 år och en av de asylsökande som är kritisk till Migrationsverkets hantering.
– Det här känns ju som ett fängelse, mitt ute i skogen. Visst, jag skulle kunna stanna här i några veckor eller högst ett par månader. Men nu ska jag stanna här i nio månader, säger han till Östersunds-Posten.
Enligt Migrationsverket kommer merparten av flyktingarna kommer från Syrien. Under nyårsnatten ska runt 15 av de asylsökande även ha inlett en hungerstrejk i protest mot att de placerats på den relativt isolerade, före detta militärförläggningen. En kvinna som kom med bussen ska numera vara inlagd på sjukhus.
 
Förlåt, men jag har tyvärr lite svårt att känna sympati för att man som nyanländ flykting börjar ställa krav på varmt väder och storstadspuls när man får sin första placering i Sverige. De grymheter i Syrien om man flyr ifrån är förmodligen mycket värre än de flesta av oss kan föreställa sig. Vi ska naturligtvis göra vad vi kan för att ge de flyktingar som kommer hit - både från Syrien och andra håll - så bra skydd och mottgande som vi kan. Och jag står benhårt fast vid att vi ska ha en generös flyktingpolitik. Men som nyanländ kanske man inte heller ska ställa hur höga krav som helst på sin första placering.
När du flyr från grymheter i ditt hemland och slutligen kommer till tryggheten i ett land, där du har goda chanser att få en fristad är det kanske läge att helt enkelt gilla situationen även om du inte har tillgång till storstadspulsen under din första tid i det nya landet. Javisst, det är kallt i Jämtland i december, jag har också varit där så här års och vet hur det är. Men har du minsta lilla kunskap i geografi borde du veta om att så är läget på norra halvklotet - där bland annat Sverige ligger. Vill man komma till ett varmt land kanske man ska söka asyl i något sydeuropeisk land istället?
Man är i min värld mer än välkommen att söka asyl i Sverige, men kanske ska man avstå från att vara kräsen till en början när man får sin första placering. Väl på plats har du trots allt möjlighet att bo var helst du önskar i Sverige, även innan du fått asyl.
 

 
KÄLLOR: AB 1 DN 1 2 ÖP 1 2 3
 
Bilden lånad från Clipart Panda
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow