Je suis Charlie

I ett dygn har världen förfasat sig över attacken mot tidningen Charlie Hebdo i Paris igår och i skrivande stund ska 88.000 poliser och soldater leta efter gärningsmännen över hela Frankrike. Det har spekulerats en hel del i vad som legat bakom attentatet, men de flesta verkar överens om att det har med att göra att man publicerat karikatyrer av bland andra profeten Muhammed.
Sista bilden som man publicerade på sitt Twitterkonto hittar ni här nedanför, men det råder väl lite olika åikter om just den bilden var den utlösande faktorn.
Och visst blir man illa berörd av de allra flesta våldshandlingar, det gäller förstås även mig. Jag blev kort sagt heligt förbannad när jag hörde om det som skett på nyheterna igår. Man kan i det oändliga diskutera ansvar kring vad man ska publicera eller ej. Om man nu vet att en viss typ av bilder kan vara extremt provocerande, kanske man ska vara återhållsam med den typen av publiceringar. Samtidigt som naturligtvis yttrandefrihet ska råda.
Så själva publiceringarna är jag aningen kluven till. Men oavsett hur kränkt man känner sig av att en tidning publicerar vissa bilder (som i det här fallet), finns det ju ingenting som berättigar våldshandlingar. Jag kan verkligen inte förstå vad man tror sig vinna genom sådana här illdåd. Är man missnöjd med att en tidning publicerar något, finns det en uppsjö sätt att visa sitt missnöje som är tusen gånger bättre än att ta till våld. Istället gör man sig en ogärning på mer än ett sätt genom att skjuta ihjäl en massa människor.
Just sådana här gärningar ger ju tyvärr högerextremismen mycket vatten på sin kvarn. Högerextremismen växer sig stark nog ändå, utan att få hjälp av några virrhjärnor som utgör en minoritet av världens muslimer. Och just nu får alla världens muslimer ta emot ilskan för det som skett i Paris. Här i Sverige visar sig till exempel SD:s Björn Söder och tillika riksdagens andre vice talman vara snabb med att komma med det grovt generaliserande uttalandet att "Fredens religion visar sitt ansikte" på Facebook. En uppdatering som ändrades snabbt när DN uppmärksammade det hela.
Det tragiska med högerextremismen, är att folk som tyr sig till den ideologin är helt inkompetenta att förstå att människor är olika. Det finns många miljoner muslimer i världen, men alla är inte terrorister. Hur många drog egentligen alla norrmän över en och samma kam när Anders Behring Breivik genomfört sitt terrordåd på Utøya? Men miljontals muslimer går tydligen alldeles utomordentligt att slå ihop i en enda klump...
 
 

 
D 1 2 3 4 5 DN 1 2 3 4 5 6 LR 1 2 3 4 5 LV 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 P 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 
Bilderna lånade från GameWallsCharlie Hebdo
 
§ 1. Du behöver inte hålla med om det som står i inlägg och kommentarer, men håll god ton och visa respekt när du kommenterar! Dock uppmuntrar jag gladeligen till diskussioner, analyser, konstruktiv kritik, ironi och så vidare - som alltihop självklart är helt tillåtet.

§ 2. Håll dig till ämnet! Alla kommentarer som liknar spam/reklam eller som på annat sätt inte är relevanta till bloggen/inlägget raderas vänligt men bestämt.

§ 3. Jag gör inga som helst undantag från regel 2, men i övrigt är jag mycket frikostig när jag publicerar kommentarer. Jag förbehåller mig dock rätten att neka kommentarer som även på andra sätt än ovan kan anses vara olämpliga, stötande, irrelevanta och/eller som strider mot svensk eller internationell lag.

§ 4. Självklart granskar jag även eventuella länkar i kommentarerna utifrån dessa regler. Vid grova och/eller upprepade övertramp mot dessa regler blockeras vederbörande och kan inte lämna fler kommentarer.
Ditt namn:
Kom ihåg mig!!

Din e-postadress (publiceras inte):


Din URL/Bloggadress:


Kommentar: