Social media

Hörde ett intressant inslag på radion häromdagen, som handlade om sociala medier och hur mycket tid vi lägger på dessa ting. Enligt inslaget är det många som alltmer börjat skära ner på den tid man lägger på sociala medier - och dessutom tycker att de mår mycket bättre. Framförallt rörde det sig om ett ökat välbefinnande och mindre stress.
Jag kunde inte göra annat än att leende nicka medhållande när jag hörde inslaget. Utan att egentligen ha gjort ett medvetet val, har även jag skurit ner på den tid jag lägger på de sociala medier där jag har ett konto. För min del har det bara fallit sig så, eftersom jag börjat prioritera annat i tillvaron och insett att man inte blir så mycket lyckligare av att pumpa ut privata saker på internet. Någonstans har jag själv börjat känna att sociala medier egentligen inte gör oss särskilt social, utan snarare har motsatt effekt.
Istället för att umgås "på riktigt" tycks mångs anse att Facebook och Twitter kan ersätta vanligt socialt umgänge. Det är snuddpå komiskt när man tittar sig omkring på tunnelbanan och busshållplatser; precis överallt står folk och pillar med sina telefoner istället för att prata med den man är i sällskap med.
Jag är fortfarande med på Facebook och på Twitter, bloggen kommer finnas kvar ett bra tag till. Men de har alltmer blivit et komplement och inte en ersättning till att umgås med i folk i verkliga livet. I en alltmer hektiskt tillvaro kan sociala medier dämpa vårt dåliga samvete för att vi inte hör av oss tillräckligt ofta till nära och kära. Och det kan finnas tillfällen då sociala medier känns bättre än att behöva förmedla något muntligen.
När jag blev sjuk förra året, kändes det på många sätt bättre att förmedla budskapet om tumören via en statusuppdatering på Facebook än behöva ringa runt till dem man ville förmedla traumat sjukdomen innebar till. Facebook blev också en del i bearbetningen av sjukdomen och den efterföljande behandlingen.
Vissa gånger kan absolut sociala medier ersätta den "vanliga" kontakten med andra människor, men i mina ögon är det alltsom oftast ett komplement och inget annat. 
 

 
Bilden lånad från DDM Magazine
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Den här bloggen, Internet;

Smoking kills

 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Roliga timmen
Taggar: rökning, tobak

Des priéres pour Paris

Som de flesta andra vaknade jag upp till en helt vanlig lördag den morgon. En vanlig lördag, då jag såg fram emot en ledig helg och för en stund var lyckligt ovetande om den ondska som utspelat sig i Paris under kvällen och natten.
I skrivande stund pratar man om 128 dödsoffer (varav minst en svensk) och att IS ska ha tagit på sig skulden för de fruktansvärda dåden. I Europa har vi varit lyckligt förskonade från liknande attacker, medan just sådana här händelser varit mer eller mindre vardag de senaste åren för dem som numera flyr till Europa. Nu har även vi i Europa fått ondskan inpå husknuten och denna lördag kommer hädanefter få ett sorgens skimmer över sig.
Som extra salt i såren försöker många på högerkanten att skaffa politiska poänger genom de hemska dåden i Paris. Kommentarer i stil med "vad var det vi sa?" har redan börjat florerar på internet och gladeligen drar man alla från Mellanöstern över en och samma kam. Givetvis i samma andetag som man hävdar att vi som förespråkar en liberal invandringspolitik skulle försvara den här typen av ondskefulla dåd.
Istället för enas kring att fördöma ondskan vill många högerkrafter skrapa ihop ytterligare poänger och desperat påvisa att vi borde minska invandringen till ett minimum. Men det är inte människor vi ska bekämpa, det är ondskan i alla dess skepnade vi måste enas emot. Ondskan i form av våld och terror, ondskan i form av diskriminering, blodspillan och hedersvåld. Ondskan finns överallt, fast tar olika skepnader. Den hederskultur inom islam som man inom högern skriker sig hes över, existerar även i svensk kultur - om än i annan skepnad. 
Men det som är nytt och annorlunda skrämmer, det man inte känner igen vill man helst hålla på behörigt avstånd. Och då drar vissa människor gärna en hel grupp människor över en och samma kam. 
 

 
 
0 kommentarer
    Follow
publicerat i Politik(er), Rasism och invandring;

Visa fler inlägg