Social media

Hörde ett intressant inslag på radion häromdagen, som handlade om sociala medier och hur mycket tid vi lägger på dessa ting. Enligt inslaget är det många som alltmer börjat skära ner på den tid man lägger på sociala medier - och dessutom tycker att de mår mycket bättre. Framförallt rörde det sig om ett ökat välbefinnande och mindre stress.
Jag kunde inte göra annat än att leende nicka medhållande när jag hörde inslaget. Utan att egentligen ha gjort ett medvetet val, har även jag skurit ner på den tid jag lägger på de sociala medier där jag har ett konto. För min del har det bara fallit sig så, eftersom jag börjat prioritera annat i tillvaron och insett att man inte blir så mycket lyckligare av att pumpa ut privata saker på internet. Någonstans har jag själv börjat känna att sociala medier egentligen inte gör oss särskilt social, utan snarare har motsatt effekt.
Istället för att umgås "på riktigt" tycks mångs anse att Facebook och Twitter kan ersätta vanligt socialt umgänge. Det är snuddpå komiskt när man tittar sig omkring på tunnelbanan och busshållplatser; precis överallt står folk och pillar med sina telefoner istället för att prata med den man är i sällskap med.
Jag är fortfarande med på Facebook och på Twitter, bloggen kommer finnas kvar ett bra tag till. Men de har alltmer blivit et komplement och inte en ersättning till att umgås med i folk i verkliga livet. I en alltmer hektiskt tillvaro kan sociala medier dämpa vårt dåliga samvete för att vi inte hör av oss tillräckligt ofta till nära och kära. Och det kan finnas tillfällen då sociala medier känns bättre än att behöva förmedla något muntligen.
När jag blev sjuk förra året, kändes det på många sätt bättre att förmedla budskapet om tumören via en statusuppdatering på Facebook än behöva ringa runt till dem man ville förmedla traumat sjukdomen innebar till. Facebook blev också en del i bearbetningen av sjukdomen och den efterföljande behandlingen.
Vissa gånger kan absolut sociala medier ersätta den "vanliga" kontakten med andra människor, men i mina ögon är det alltsom oftast ett komplement och inget annat. 
 

 
Bilden lånad från DDM Magazine
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow