Livets mening

Sedan jag fick beskedet om tumören i nacken i september 2014, var det under lång tid ovisst hur det egentligen skulle gå och om jag alls skulle överleva. Det första riskmomentetet var operationen, visserligen ingen större risk för livhanken men risken finns ju alltid finns. Sedan återstod två veckors väntan innan analyssvaren på tumören kom och man visste om tumören var godartad eller ej.
Hur goda prognoserna än var, kändes det nästan ofrånkomligt att man tänkte på riskfaktorer som ändå fanns. Någonstans i bakhuvudet malde tanken på att alltihop faktiskt kunde gå åt helvete så att det brakade om det. Trots att det nu gått 1,5 år sedan diagnosen, slås jag ofta av tanken att det faktiskt kunnat vara så att jag inte varit vid liv idag.
Jag lovar er att det är många tankar som rusar genom huvudet när man är i en situation som man inte vet om man tar sig ur med livet i behåll eller ej. När den första chocken över beskedet lagt sig, tog kämparlusten över till allra största delen och jag bestämde mig för att detta skulle jag bara fixa. Men detta till trots fanns tanken på döden någonstans i bakhuvudet - och vips började tankarna mala.
När man sedan blåste faran över och jag insåg att min största utmaning skulle vara att få kroppen att fungera så bra som möjligt efter operationen, kom andra tankar. Och den största var nog vilka prioriteringar jag gör och har gjort i livet. Någonstans började jag också fråga mig vad jag hade ångrat i livet om det abrupt tagit slut. Hade det funnits något jag ångrat att jag gjort, eller något jag ångrat att jag inte gjort?
 
Och någonstans har jag kommit fram till att det är ytterst få saker jag gjort som jag faktiskt ångrar. Självklart finns det saker som jag med facit i hand skulle ha kunnat göra annorlunda, men det är inte samma sak som att jag ångrar dem.
Däremot kan jag ibland känna att jag skulle ångra att jag inte tagit vissa chanser, att jag inte vågat lite mer i livet. Hade det inte gått så bra som det faktiskt gjorde, är det nog just sådant jag ångrat i det liv jag har levt.
Om man leker med tanken att man skulle kunna leva om sitt liv, fast med den kunskap och de erfarenheter man har idag, då skulle den största förändringen jag gjorde vara att våga chansa lite mer. Våga saker som att säga upp en fast tjänst för ett vikariat, våga släppa tryggheten för att göra något jag gärna vill göra.
När livet plötsligt och oväntat (som det oftast brukar vara i sådana situationer) ställs på sin spets, börjar nog det flesta drabbade fundera över vad man åstadkommit i livet liksom vad meningen med livet faktiskt är. Sen spelar det nog ingen större roll om man drabbas av en potentiellt dödlig sjukdom, en allvarlig skada, invaliditet, större olycka eller vad det nu må vara. Men på allvar ställas inför hur bräckligt livet faktiskt är väcker en hel del tankar - och det är först då man inser att vi bara lever en tumör eller olycka från döden.
För min del har jag nog kommit fram till att det är upp till var och en att skapa sin mening med livet. Precis som att lycka är en definitionsfråga, där var och en får definiera vad man behöver för att känna sig lycklig, gäller samma sak för att finna mening i livet. Allt beroende på vilka förutsättningar man har och vad man drömmer om. Min egen mening med livet är nog att känna mig tillfreds med tillvaron och att inte behöva känna att jag ångrar att jag inte tagit de chanser jag fått när det väl blir dags att vandra vidare.
 

 
Bilderna lånade från Buzz Feed, Miixx
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow