Fotboll

 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Roliga timmen, Sportspegeln;

Brexit

Jag börjar känna mig aningen utfryst på vänsterkanten - i alla fall om jag ska använda en gnutta ironi. Runtom i Europa har populister på högerkanten gratulerat Storbritannien till att man röstat för ett urträde ur EU, men ytterst få på andra sidan mittsträcket tycks vara av samma åsikt. Så det känns lite pinsamt att jag själv råkar ha samma åsikt som SD och deras meningsfränder, även om åsikterna garanterat grundar sig på olika saker.
Jag har i princip alltid varit emot EU. Jag har inget emot samarbeta länder emellan, att jobba för fred och mot kriminalitet, att underlätta för att jobba och studera i andra länder.
För SD, UKIP och liknande partier grundar sig generellt åsikterna om att kunna stänga gränserna, att inte släppa in andra människor. För min del är det mer frågan om demokrati, att makten flyttas långt bort från medborgarna och att jag inte gillar stormaktstänket som EU står för. Och även om jag är för en frikostig flyktingpolitik, kan jag inte förlika mig med tanken på passfrihet över en hel kontinent - något som Schengen ju faktiskt innebär. Som jag ser det, är det två grupper som tjänar mest på Schengensamarbetet: de som har något att dölja, det vill säga kriminella, och de som reser extremt mycket. De förstnämnda är givetvis den i särklass störsya gruppen av de två. Och till de sistnämnda hör givetvis EU-parlamentarikerna som reser mellan Bryssel och sina hemländer flera gånger i månaden - så självklart är de glada att slippa stå i långa köer till passkontrollen varenda gång.
För oss "vanliga svenssons" som reser utomlands 1-2 gånger per år spelar det egentligen ingen större roll om man får stå någon timme i passkontrollen. Vinsten är desto större, nämligen att chanserna att man griper kriminella som försöker lämna landet ökar rejält jämfört med en utebliven passkontroll.
Så jag skulle faktiskt önska att Sverige tar samma väg som Storbritannien, men det är förmodligen en väldigt orealistisk önskan.
 

 
Bilden lånad från International Journalism
 
DN 1 2
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Politik(er)

När Island vinner fotbolls-EM

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Roliga timmen, Sportspegeln;

Visa fler inlägg