Grand hôtel

Det har faktiskt varit lite roande att följa den heta debatten på internet kring galan för högerextremister på Grand Hôtel i fredags. Högerpopulistiska och främlingsfientliga partier från hela Europa samlades Grand Hôtel för utdelningen av priset ”European Freedom Awards”. Sverigedemokraterna, som sitter i samma partigrupp i EU-parlamentet som dessa partier (ADDE - Alliance for Direct Democracy in Europe), har stått för planeringen av galan och ledde genomförandet. Men det är ADDE som officiellt är arrangör, medan tankesmedjan IDDE (Initiative for Direct Democracy in Europe) var värd för kvällens festligheter.
Betygssättningen av Grand Hôtel ökade tydligen kraftigt på Facebook under torsdags/fredagsdygnen och de flesta av de nya recensionerna är kraftigt negativa. Skrivna av människor som motsätter sig att hotellet upplåter sina lokaler till European freedom awards. Alltmedan de som försvarade hotellets beslut kom med argument om att värna demokratin och yttrandefriheten.
Jag kan inte låta bli att småle åt alla hårda ord från både förespråkare och motståndare - och hamnar nog åsiktmässigt någonstans mittemellan de båda lägren. Hur osmakligt jag än tycker att galan verkar, med tanke på vilka som ligger bakom den, känns det som att det är upp till varje företag att välja sina gäster. Hade det däremot varit en offentlig verksamget i form av en myndighet eller liknande som upplåtit sina lokaler hade jag tyckt att vore minst sagt osmaklig och olämpligt. Men nu är det ett privat företag, som i slutänden är den största förlorarna om potentiella gäster utövar sin makt genom att bojkotta hotellet.
Att sedan hävda demokrati och yttrandefrihet när man försvarar galan håller heller inte. Man har visserligen en demokratisk rättighet att ha vilken åsikt man vill, men det finns inskränkningar i att yttra sina åsikter. Inskränkningarna slår till när åsikterna skadar, sårar eller liknande, situationer då man kan komma in på till exempel förolämpning, förtal, hets mot folkgrupp (det sistnämnda mest troligt under fredagens gala) eller liknande. Spontant skulle jag vilja hävda att en person som inte kan respektera andra människor, som hävdar att människovärde avgörs på hudfärg, religion och/eller sexuell läggning själv sätter sina demokratiska rättigheter ur spel. Det många av dessa människor vill göra är att frånta medmänniskor deras asylrätt, en demokratisk rätt som i demokratisk ordning förts in svensk lag. Med andra ord tycker man demokrati bara ska gälla dem själva och inte andra - bara för att de har en annan hudfärg...
 

 
KÄLLOR: DN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Bilden lånad från Mapio
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow