Therese Johaug

Alla vi som inte tidigare känt till namnet Therese Johaug har senaste dagarna knappt kunnat undgå att lägga namnet på minnet. Inte ens en sporthatare som jag har lyckats undgå dopingskandalen som hon nu är involverad i.
Men utan att egentligen vara vare sig sportfåne eller i övrigt särskilt insatt i sportvärlden, kan jag inte låta bli att tycka lite synd om flickstackarn. För den som mot alla odds missat vad som skett, testades Joahaug positivt för den anabola steroiden clostebol för en tid sedan. Enligt både Johaug själv och hennes läkare Fredrik S. Bendiksen, fick hon i sig substansen då läkaren gav henne läppsalvan Trofodermin - utan att tillräckligt noga undersöka huruvida den innehöll något dopingklassat preparat.
De flesta av oss har säkerligen sett den storgråtande Johaug som svär på att hon ska bevisa att hon är oskyldig till dopingbrott. Och personligen är jag benägen att tro henne - och anse att felet ligger hos läkaren. Som läkare borde man givetvis ha den kollen att man inte ordinerar preparat med dopingklassade substanser till en elitidrottsman, eller åtminstone vara observant nog att kontrollera vad det är man ordinerar. Men utifrån vad man sett i nyhetssändningarna känns det som att man är väl snabb att döma stackars Johaug - och glömma att det faktiskt finns en möjlighet att hon varit helt omedveten om att hon fått i sig dopningsmedlet helt omedvetet.
Oavsett hur man fått i sig medlet, ska man givetvis inte tillåtas tävla så länge det finns kvar i kroppen. Men att diskutera disciplinstraff för någon som faktiskt inte medvetet dopat sig är en helt annan sak. Man kan med lätthet jämföra med någon som till exempel ofrivilligt får någon drog stoppad i sin drink på krogen (något som ju faktiskt händer titt som tätt). Självklart ska du då inte sätta dig i bilen och köra medan du har drogen kvar i blodomloppet - men du ska knappast dömas för narkotikabrott.
Så stämmer Johaugs version av vad som hänt, hoppas jag hon blir rentvådd från misstankarna om doping.
 

 
AB 1 2 3 DN 1 EX 1
 
Bilden lånad från Verywell
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow