Happy Valborg!

Söndag och Valborg. Som det varit hittills idag, tycks det som att meteorologerna inte haft helt rätt när det gäller vädret idag. Visserligen lite kyliga vindar, men i övrigt soligt och rätt skönt ute.
Det har hitintills varit en helg i vardagslyxens tecken, när vi kostat på oss en övernattning på hotell Marriot Courtyard här i Stockholm. Vi brukar försöka göra sådana här saker någon gång ibland och den här helgen var det dags igen. Man får liksom känslan av att komma iväg, utan att behöva lägga tid och pengar på resor kors och tvärs.
Så igår eftermiddag checkade vi in och fick ett jättefint rum med härlig utsikt på tionde våningen. På kvällen åt vi trerätters middag på Hasselbacken, en restaurang som alltid är ett lika säkert kort. Det blev rådjur med hasselbackspotatis till varmrätt, ett kött som nästintill bokstavligt talat smälte i munnen.
Känslan av att få äta hotellfrukost är svårt att klå. Får man en riktigt bra hotellfrukost, är det tråkiga i kråksången att man förr eller senare blir mätt. Jag skulle kunna sitta i timmar och äta annars.
Och efter att ha gått en vända på stan, checkade vi ut grån hotellet och tog en taxi hem. Med känslan av att ha kopplat bort vardagen för några timmar och har fått koppla av.
Vi var väl inte helt nöjda med hotellet dock, även om det på det stora hela var bra. Rummet var fint, personalen trevlig och det som fanns på frukostbuffén var jättegott. Men frukosten kunde ha varit lite generösare och sen fanns det ingen minibar på rummet. Det kan hända att jag är kräsen, men bor jag på ett hotell där ett vanligt dubbelrum med frukost kostar runt 2.700 kronor natten förväntar jag mig nog en minibar på rummet. Man hade heller ingen roomservice på hotellet. Roomservice är det visserligen ytterst sällan jag själv utnyttjar (även om det händer), så just den biten känns inte som någon större katastrof. 
Men att behöva gå ner till baren när man ville ha något att dricka blev lite omständigt. Trots allt tog det några minuter att pinna ner till baren... Fast å andra sidan var det också det enda vi kunde klaga på. :-)
Nu är vi hemma och ska fira lite Valborg. För oss skiftjobbare är det jobb som gäller imorgon (någon måste ju hålla Sverige rullande även på Arbetarnas dag), så det blir inga sena övningar ikväll. Orkar vi, kommer det dock bli en sväng förbi Kärrtorp och firandet där. Annars väntar en lugn kväll i soffan.
 
Fördrink i hotellbaren innan avfärd till Hasselbacken
 
Champagne innan maten...
 
Promenad i vårsolen på söndagseftermiddagen.
 
Blev även en ny köksmatta under dagens tur på stan.
 .

 
Bilden lånad från Wikipedia
 

En kommentar
    Follow
publicerat i Dagbok
Taggar: lycka, semester, vardag

Högerpopulistens sju vanligaste egenskaper

1. Konspiratorisk
Etablerade politiker, media och forskare har på sin agenda att sprida lögner och att förvränga verkligheten.
Det märkliga är att det bara är högerpopulister som "genomskådat" det hela och försöker leverera sina "alternativa fakta".
Istället för att acceptera att andra faktiskt kan ha rätt, även om det inte stämmer överens med dina egna åsikter.
 
2. Trångsynt
"Min polares kompis flickväns kusins plastbrorsas fru blev misshandlad av en invandrare. Alltså är alla invandrare svin som lever på bidrag, begår brott och vill inte ta ett hederligt arbete".
Skulle man sedan inse att en och annan invandrare faktiskt försöker jobba och försörja sig på ärligt sätt, men tvingas jobba dubbelt för att få ekonomin att gå ihop har det enbart med att göra att invandrarna tar jobben från oss infödda och "riktiga" svenskar och absolut ingenting annat.
 
3. Obefintlig eller låg verklighetsuppfattning
Om en person inom en viss grupp människor missköter sig, betyder det att alla inom som grupp är likadana. Givetvis var syftet med att komma till Sverige att missköta sig, det går inte att tänka tanken att man kan hamna snett i livet sedan man väl kommit till Sverige.
Allt som är nytt och främmande är dessutom väldigt läskigt och skräckinjagande. Det gäller inte bara människor från andra kulturer, utan även nya maträtter, musikstilar och kläder med mera.
Den egna tillvaron kretsar oftast kring bostaden, jobbet på Verket och umgänget med polarna på den lokala pizzerian med rättigheter. En tillvaro som till största delen utspelar sig i en mindre ort eller en förort till någon större stad. Det som utspelar sig i den stora världen utanför är mörkt, skrämmande och otroligt farligt.
 
4. Dåligt påläst/saknar argument
"Alla invandrare är svin, de står faktiskt på Avpixlat och Flashback".
Högerpopulisten glömmer gärna bort att man gärna ska verifiera fakta innan man ser dem som just fakta. Dubbelkolla gärna en nyhet hos flera medier och ställ frågan var källan finns innan du faktiskt påstår att det är fakta.
Och om du kommer med ett felaktigt påstående, till exempel ”Månen är gjord av ost” och någon påtalar detta, är inte ”du kan inte säga att jag har fel för jag tycker så” ett godtagbart försvar, eftersom du inte framfört en åsikt utan ett påstått faktum som visat sig vara fel. Det är visserligen din demokratiska rätt att framstå som en idiot, men det ger dig inte rätt i sak. Exempelvis så är påståendet ”Mikael Persbrandt är världens genom tiderna bästa skådespelare” en åsikt som jag inte skulle hålla med om själv, men som rent tekniskt inte är ”fel” eftersom alla har rätt till sin åsikt. Däremot så är ”Mikael Persbrandt har vunnit tre Oscarsstatyetter” ett felaktigt påstående.
Och nej, bara för att en nyhet eller ett påstående inte stämmer överens med dina egna åsikter betyder det inte att det är en lögn.
 
5. Lättretad/våldsam
Får du mothugg i en debatt ligger det som högerpopulist närmare till hands när ens argument från Avpixlat och Flashback tagit slut att började domdera och skälla om att man kränker din yttrandefrihet, ofta i med stora bokstäver uppblandat med en rad svordomar och personliga påhopp mot de andra. Gränsen mellan diskussion och fullt slagsmål med knytnävar och järnrör är hårfin för att inte säga obefintlig,
 
6. Dåligt ordförråd
Det är svårt att föra en vettig och saklig debatt/diskussion om man saknar sakliga argument och fakta. Men det blir så otroligt mycket enklare om man kan blanda in intelleginsbefriade kommentarer som "hora", "svartskalle", "blattelover", "idiot", "kuksugare" eller "jag ska knulla din morsa" istället. Funkar inte det, är järnrör det bästa sättet att banka in "rätt" åsikter i någon.
 
7. Vriden syn på yttrandefrihet och censur
Många verkar tro att när någon protesterar mot en åsikt så kränker det yttrandefriheten. Det gör det inte. Man får ha vilka åsikter man vill, men man kan aldrig kräva att inte bli kritiserad för den. Framför man en åsikt får man vara beredd att försvara den. Det ingår liksom i yttrandefriheten.
En kanske ännu vanligare missuppfattning är att man blir utsatt för ”censur” om någon väljer att inte ge dig en plattform att uttrycka dina åsikter på. Det kan vara tidningen som inte publicerar debattartikeln du skrivit eller det kan vara Facebookinlägget som tas bort av den person som har sidan. Det är inte censur - och inte heller något som på något vis hindrar din yttrandefrihet!!
Censur är förhandsgranskning från statens sida och/eller när en åsikt uttryckligen är förbjuden. Om du vill ägna ditt liv åt att tycka att muslimerna ska kastas ut eller att feminismen gått för långt, så kommer du inte att kastas i fängelse för det, men du får sprida de åsikterna själv. Du kan aldrig kräva att andra ska göra det åt dig.
 

 
Bilden lånad från Anceborgsposten
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Politik(er), Rasism och invandring;
Taggar: rasism, rasister

Den svenska ärligheten

En av de absolut mest svenska egenheterna måste vara grejen med att tala sanning. Eller rättare sagt; oförmågan att tala sanning. Hellre än säga vad vi faktiskt anser, tassar vi som katter kring het gröt och försöker istället "hinta" om vad vi faktiskt tycket. Rabiat hoppandes att mottagaren är tankeläsare och ska förstå vad det faktiskt är vi menar.
Sen finns det visserligen de som låter ärligheten gå lite för långt istället. Som alltid säger exakt vad de tycker, oavsett konsekvenser. Ofta med argumentetet att "jag är ju bara ärlig, det får man tåla".
Det är inte utan jag ibland kan fyllas av en känsla av olust när det kommer till just den här biten. Eller åtminstone bli lite nojig. Är det något jag borde förstått, någon pik jag tolkade fel? Menade hen något speciellt med en viss kommentar?
För som svensk blir man naturligtvis exceptionellt sur och kränkt när någon inte förstår en pik eller ett förtäckt budskap. Det kan skada en relation för resten av livet om det vill sig riktigt illa.
Jag undrar hur många gånger man ältat, diskuterat och åter ältat samma ämne om och om igen på olika personalmöten på jobbet - där det egentligen kunnat lösas så enkelt som att folk bara säger som det är när en situation uppstår. Och minst lika många gånger har man haft diskussioner, ja snudd på gräl, med personer som blir sura för att man inte alltid förstått när de pikat en om något.
Men så är det ju med den svenska ärligheten, antingen existerar den inte alls eller så kommer den som en käftsmäll.
 

 
Bilden lånad från Stefan Kärvlings blogg
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Betraktelser

Visa fler inlägg