Fördummande teknologi

Jag som de flesta andra omger mig med en uppsjö högteknologiska attiraljer dagarna i ända. De flesta av oss har dator hemma och mobiltelefonen inom räckhåll i stort sett hela tiden, var vi än är. Dagens moderna telefoner är mer eller mindre datorer i miniformat och innehåller långt mer avancerad teknologi än man hade tillgång till i samband med månlandningen 1969.
Jag har absolut ingenting emot mobiltelefoner och datorer. Det är otroligt mycket som har blivit avsevärt mycket enklare i och med dagens moderna teknik. Alltifrån att man inte behöver memorera folks telefonnummer till att man har tillgång till en GPS eller väderprognoser direkt i fickan. Eller - för den delen - lättheten i att kunna meddela att man är sen när man ska träffa någon. Till skillnad från den tiden då man var tvungen att jaga rätt på en telefonautomat och förhoppningsvis några mynt för att kunna ringa hem till den man ska träffa, hoppas på att någon i familjen är hemma och se om det fanns någon tillstymmelse till chans att kunna nå vederbörande på något sätt.
Förutom att ringa och sms:a är det väl två saker jag använder allra mest i telefonen - och det är just GPS och olika reseplanerare. De första åren jag bodde i Stockholm var det papperstidtabeller som gällde - och rörde man sig frekvent över stora delar av länet, var man tvungen att ha ett smärre bibliotek av tidtabeller. Givetvis gick det ju att ringa till SL:s kundtjänst och fråga om resvägar, men där var det långa väntetider och man hörde det karakteristiska prasslet av papper när den som svarade också var tvungen att bläddra i papperstidtabeller för att få fram den resväg man frågade efter. Och jag kan fortfarande minnas frustrationen när man fått en resväg, började åka mot sitt slutmål - för att det sedan ska bli strul på vägen och man var tvungen att planera om. Var man då i en del av länet man inte kände till, hade man inte den blekaste aning om hur man skulle ta sig fram...
 
Men hur mycket teknologin än förenklar för oss, undrar jag ibland om den inte fördummar oss lite också? Vi behöver inte längre memorera saker på samma vis som tidigare, utan kan bara lägga in saker och ting i mobiltelefonen som sedan kommer ihåg det hela åt oss. Vi behöver inte komma ihåg telefonnummer, tider, vägar, namn eller något annat. Vi behöver inte ens komma ihåg att ställa om till vinter- eller sommartid. Telefonerna och datorerna gör det arbetet åt oss. Vi behöver inte kunna räkna de enklaste tal, eftersom vi alltid har en miniräknare tillgänglig i telefonen, vi behöver inte komma ihåg vännernas och släktingarnas födelsedagar eftersom telefonen väldigt lägligt påminner oss i god tid innan högtidsdagarna infaller.
Vi behöver inte längre ens kunna läsa en karta eftersom telefonens GPS väldigt lägligt talar om hur vi ska ta oss fram - oavsett om det är till fots, i bil eller med kollektiva färdmedel. Vi behöver inte ens titta ut genom fönstret för att se vad det är för väder, det räcker att titta på mobiltelefonens display så får vi det hela presenterat för oss i realtid.
Absolut väldigt enkelt och synnerligen bekvämt i många bemärkelser, men frågan är om det inte fördummar oss en aning?! Vi behöver inte längre kunna eller memorera saker, eftersom våra högteknologiska prylar gör det åt oss. I lite ironiska tankegångar brukar jag ibland tänka att framtidens skolor enbart kommer inrikta sig på hanteringen av datorer och telefoner för att få den information man behöver i varje givet tillfälle istället för att eleverna faktiskt ska kunna något när de går ut skolan.
Den som lever då får se vad vår barnbarn kommer att lära sig i skolan. Oavsett kommer det vara en enorm skillnad jämfört med när jag själv gick i skolan. Då hade vi maskinskrivning* på schemat, serverades pölsa och fiskbullar i skolmatsalen och hade inte aning om vad internet, appar eller GPS var. Datorer hade möjligen de mest välbärgade klasskompisarna och ville man prata med någon, gick man antingen hem till vederbörande eller ringde till hemtelefonen och hoppades att någon i familjen faktisk var hemma och kunde svara.
 
 
* För den yngre generationen var en skrivmaskin ett tangentbord, där det i realtid skrevs direkt på ett papper när man tryckte ner tangenterna. Delete, ctrl+alt+del eller backspace fanns inte. Det man skrivit gick inte att radera.
 

 
Bilderna lånade från Silverserfers, Djjohnchristian
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - M:

Ja nog är det så alltid. Tekniken fördummar definitivt. Och inte bara tekniken i sig utan även sociala forum då det är lättare att bara fråga rakt ut på ett forum och hoppas att någon annan vet än att de facto själv leta reda på svaret och kanske lära sig något på vägen.

Eller så är det bara vi som börjar bli gamla och gnälliga såsom alla äldre alltid gnällt om att det minsann var bättre förr ;)

Svar: Haha, det kan givetvis vara vi som är gamla och griniga också. Men knappast så troligt. :-D
Tobias Lindkvist

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow