Glad påsk!

Så har påsken 2017 kommit och för första gången på flera år är jag ledig merparten av påskhelgen. Jag gick av mitt sista nattpass i morse och är nu ledig till och med onsdag. Det har varit några lugna nätter med klar fullmåne och vackra, soliga vårmorgnar när det var dags att bege sig hemåt. Nu väntar några dagars ledigt med påskmat och avslappning.
Det har blivit en markant skillnad i hur det ser ut på stan mot långfredagarna när jag själv var liten. Även om det även då - för runt 25-30 år sedan - var en stor skillnad jämfört med ytterligare några decennier tidigare.
Men då, på 80-talet, var i princip allt stängt på långfredagarna. Allt - då men jag verkligen allt - var stängt. Inte ens mackarna eller stormarknaderna var öppna och stans gator låg öde. Det där med att vara ute och leka var inte helt självklart, många av ens kompisar fick helt enkelt inte gå ut denna dag.
Numera är det ju aningen annorlunda, framförallt i en storstad som Stockholm. De flesta affärer är öppna och många åker till stan för att uträtta ärenden när man ändå är ledig. Numera är det lite mer av en "vanlig" ledig dag än någonting annat - och fullt tillåtet att göra annat än att bara sitta hemma.
Så även för mig - och i eftermiddags kunde jag inte låta bli att ta en vända in till stan. Jag hade egentligen lika gärna kunnat uträtta mina ärenden här i Bagarmossen, men så här en vecka efter det hemska terrordådet på Drottninggatan kändes det helt rätt att ta en vända förbi platsen.
Denna långfredag drog ett lätt snöfall in över Stockholm och temperaturen har legat strax över nollan. Det kändes med det vädret extra vemodigt att gå förbi platsen där all smärta och ond bråd död utspelade sig för bara en vecka sedan. Runt Sergels torg och Åhléns entré var det som att helgrusningen liksom stannade upp och tystnaden la sig markant. Det var som en flashback till när det hela skedde för en vecka sedan. Jag befann mig i stan just när det hände och blev fast på Kungsholmen i fem timmar innan det gick att ta sig hem igen.
Stockholm befann sig under dessa timmar i någon slags "koma". Trafiken var markant glesare än en vanlig fredag, utryckningsfordonen åkte i skytteltrafik med påslagna sirener och blåljus, de flesta affärer och gallerier bommade igen och längs gatorna strövade människor som inte kunde ta sig hem. Stockholm var en belägrad stad, en krigszon. Men bortsett från utryckningsfordonens sirener var det tyst - helt tyst. Folk pratade med låg ton, man såg bekymrade miner överallt och några enstaka personer stoppade folk på gatan i desperata försök att kunna låna en telefon för att kunna ringa hem.
Jag och min sambo insåg hur lyckligt lottade vi faktiskt var i detta inferno av elände. Vi hade inte varit på platsen för terrordåd. Vi är båda vuxna människor, med egna telefoner och pengar. Därmed kom vi lätt i kontakt med våra anhöriga för att meddela att vi var välbehållna och kunde lätt sätta oss på ett fik och därefter en restaurang för att fördriva tiden. Samtidigt är vi inte gamla och skröplig och i behov av rulator och färdtjänst för att ta oss fram.
 
Nu är det i alla fall påsk och livet börjar återgå till det normala... :)
 
 
 
 

 
DN 1 2 3
 
Bilden lånad från Math is in the air
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
En kommentar publicerat i Dagbok
Taggar: Glad Påsk, påsk, terrorism
#1 - - Days by Johanna:

skönt med en ledig påsk

glad påsk

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow