Hem ljuva hem

Lite på skoj har vi börjat titta på ny lägenhet, tanken har vuxit fram att föröka hitta något större. Helst en trea i söderort med inte alltför hög hyra. Det skulle vara skönt med ett extrarum att använda som gäst- och arbetsrum.
Så sista dagarna har jag tittat runt lite bland olika bostadsannoner och vad som kommer upp i hyresvärdens internkö. Och det är ganska fantasieggande med alla lägenheter som läggs ut, både hyres- och bostadsrätter. För vår del är visserligen inte en bostadsrätt aktuell för tillfället, men det kostar ju ingenting att titta och drömma lite.
Men även bland hyreslägenheter går det ju att hitta hur härliga lägenheter som helst. Många har visserligen skyhöga hyror som vi inte skulle ha en chans att kunna betala, men som kan drömma om att skaffa den dag man vinner på lotto eller blir befordrad. Treor med "rätt" läge och bra utsikt kan ligga på uppåt 16.000 per månad, vilket ju är helt uteslutet ekonomiskt. Hur fin lägenheten än är.
I första hand har vi tänkt oss ett byte eller att utnyttja den kötid vi har i internkön, den kötiden försvinner i vilket när det nuvarande kontraktet sägs upp. Så känns dumt att utnyttja tiden i den vanliga kön i det läget. Det kan ju dyka upp fler tillfällen längre fram då man vill byta boende och då är det bra att ha ytterligar en kötid att utnyttja.
 
Vi är rörande överens om att inte köpa lägenhet, framförallt med tanke på dels bra kötider men också att vi har ett bra bytesläge med den nuvarande lägenheten. Men ingen av oss ser heller riktigt vitsen med en bostadsrätt. Med de bostadspriser om är i Stockholm, får man ett bättre hus för samma pengar.
Och argumentet att man "betalar till sig själv" är ju en sanning med viss modifikation. Det är ganska mycket pengar som man inte får igen även där - med tanke på avgift och räntor på lånet. Sen blir det mycket pengar man måste ha "låsta" för att som buffert om något går sönder, måste bytas ut eller lagas.
Sen hade det absolut varit något helt annat om vi inte haft samma läge med bra bytesmöjligheter och inte haft bra tid i bostadskön, då hade man förmodligen tyckt att man bytte upp sig genom att köpa. Nu bor vi med bra läge och vill mer göra ett "lyxbyte" för att vi vill ha ett rum till. Så vi tänker inte göra oss någon brådska, utan leta i lugn och ro tills vi hittar den lägenhet vi vill ha till en hyra vi tycker är rimlig.
 

 
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow