Högerpopulistens sju vanligaste egenskaper

1. Konspiratorisk
Etablerade politiker, media och forskare har på sin agenda att sprida lögner och att förvränga verkligheten.
Det märkliga är att det bara är högerpopulister som "genomskådat" det hela och försöker leverera sina "alternativa fakta".
Istället för att acceptera att andra faktiskt kan ha rätt, även om det inte stämmer överens med dina egna åsikter.
 
2. Trångsynt
"Min polares kompis flickväns kusins plastbrorsas fru blev misshandlad av en invandrare. Alltså är alla invandrare svin som lever på bidrag, begår brott och vill inte ta ett hederligt arbete".
Skulle man sedan inse att en och annan invandrare faktiskt försöker jobba och försörja sig på ärligt sätt, men tvingas jobba dubbelt för att få ekonomin att gå ihop har det enbart med att göra att invandrarna tar jobben från oss infödda och "riktiga" svenskar och absolut ingenting annat.
 
3. Obefintlig eller låg verklighetsuppfattning
Om en person inom en viss grupp människor missköter sig, betyder det att alla inom som grupp är likadana. Givetvis var syftet med att komma till Sverige att missköta sig, det går inte att tänka tanken att man kan hamna snett i livet sedan man väl kommit till Sverige.
Allt som är nytt och främmande är dessutom väldigt läskigt och skräckinjagande. Det gäller inte bara människor från andra kulturer, utan även nya maträtter, musikstilar och kläder med mera.
Den egna tillvaron kretsar oftast kring bostaden, jobbet på Verket och umgänget med polarna på den lokala pizzerian med rättigheter. En tillvaro som till största delen utspelar sig i en mindre ort eller en förort till någon större stad. Det som utspelar sig i den stora världen utanför är mörkt, skrämmande och otroligt farligt.
 
4. Dåligt påläst/saknar argument
"Alla invandrare är svin, de står faktiskt på Avpixlat och Flashback".
Högerpopulisten glömmer gärna bort att man gärna ska verifiera fakta innan man ser dem som just fakta. Dubbelkolla gärna en nyhet hos flera medier och ställ frågan var källan finns innan du faktiskt påstår att det är fakta.
Och om du kommer med ett felaktigt påstående, till exempel ”Månen är gjord av ost” och någon påtalar detta, är inte ”du kan inte säga att jag har fel för jag tycker så” ett godtagbart försvar, eftersom du inte framfört en åsikt utan ett påstått faktum som visat sig vara fel. Det är visserligen din demokratiska rätt att framstå som en idiot, men det ger dig inte rätt i sak. Exempelvis så är påståendet ”Mikael Persbrandt är världens genom tiderna bästa skådespelare” en åsikt som jag inte skulle hålla med om själv, men som rent tekniskt inte är ”fel” eftersom alla har rätt till sin åsikt. Däremot så är ”Mikael Persbrandt har vunnit tre Oscarsstatyetter” ett felaktigt påstående.
Och nej, bara för att en nyhet eller ett påstående inte stämmer överens med dina egna åsikter betyder det inte att det är en lögn.
 
5. Lättretad/våldsam
Får du mothugg i en debatt ligger det som högerpopulist närmare till hands när ens argument från Avpixlat och Flashback tagit slut att började domdera och skälla om att man kränker din yttrandefrihet, ofta i med stora bokstäver uppblandat med en rad svordomar och personliga påhopp mot de andra. Gränsen mellan diskussion och fullt slagsmål med knytnävar och järnrör är hårfin för att inte säga obefintlig,
 
6. Dåligt ordförråd
Det är svårt att föra en vettig och saklig debatt/diskussion om man saknar sakliga argument och fakta. Men det blir så otroligt mycket enklare om man kan blanda in intelleginsbefriade kommentarer som "hora", "svartskalle", "blattelover", "idiot", "kuksugare" eller "jag ska knulla din morsa" istället. Funkar inte det, är järnrör det bästa sättet att banka in "rätt" åsikter i någon.
 
7. Vriden syn på yttrandefrihet och censur
Många verkar tro att när någon protesterar mot en åsikt så kränker det yttrandefriheten. Det gör det inte. Man får ha vilka åsikter man vill, men man kan aldrig kräva att inte bli kritiserad för den. Framför man en åsikt får man vara beredd att försvara den. Det ingår liksom i yttrandefriheten.
En kanske ännu vanligare missuppfattning är att man blir utsatt för ”censur” om någon väljer att inte ge dig en plattform att uttrycka dina åsikter på. Det kan vara tidningen som inte publicerar debattartikeln du skrivit eller det kan vara Facebookinlägget som tas bort av den person som har sidan. Det är inte censur - och inte heller något som på något vis hindrar din yttrandefrihet!!
Censur är förhandsgranskning från statens sida och/eller när en åsikt uttryckligen är förbjuden. Om du vill ägna ditt liv åt att tycka att muslimerna ska kastas ut eller att feminismen gått för långt, så kommer du inte att kastas i fängelse för det, men du får sprida de åsikterna själv. Du kan aldrig kräva att andra ska göra det åt dig.
 

 
Bilden lånad från Anceborgsposten
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow