Ingen samvetsfrihet i arbetslivet, tack!

Året var 2014 när barnmorskan Ellinor Grimmark nekades anställning vid Jönköpingsregionens samtliga sjukhus efter att hon vägrat utföra aborter, med hänvisning till sin religiösa tro. Hon ska också ha vägrat att ge dagen efter-piller och sätta in kopparspiraler.
Hon anmälde då Region Jönköpings Län till diskrimineringsombudsmannen och stämde regionen. Både Tingsrätten i Jönköping och DO absåg att Ellinor Grimmark inte hade utsatts för diskriminering. Men fallet togs vidare till Arbetsdomstolen, som igår meddelade att hon förlorade målet även där.
Nu överväger hon att ta fallet vidare till Europadomstolen.
Jag vet inte om jag vill veta under vilken sten fröken Grimmark levt de senaste årtiondena. I de flesta yrken hittar man arbetsmoment som ur olika aspekter känns mindre roliga, i vissa fall rent motbjudande. Men i sin yrkesroll representerar man inte sig själv, utan sin arbetsgivare. Något som alla uppenbarligen inte förstår, utan tror att man kan gå till sitt arbete och välja ut de arbetsuppgifter man finne lämpligast att göra.
Det skulle vara intressant att se hur vården fungerar om alla skulle ha möjlighet att välja bort de arbetsuppgifter de inte vill utföra. Då skulle vissa inte utföra aborter, Jehovas vittnen vägra att utföra blodtransfusioner, andra vägra organdonationer - listan skulle kunna göras lång. I värsta fall skulle vården helt haverera.
När jag jobbade som brevbärare, delade jag dagligen ut mängder med information och försändelser. Framförallt i samband med valår, var det förstås mycket reklam för diverse politiskt partier - och det var mer än en gång jag kände avsmak för att del ut valmaterial från till exempel Sverigedemokraterna och liknande partier. Inom polisen är det inte ovanligt med avvisning av flyktingar, ofta med tvång. Något som säkerligen många poliser känner obehag inför. Men väljer man att jobba inom ett visst yrke, ingår ibland arbetsuppgifter som man kanske inte är helt bekväm med. Duger inte det, får man söka sig någon annanstans - det är den krassa verkligheten.
Men att börja processa om det hela upp till högsta möjliga distens osar mer rättshaverist än något annat. Jag undrar hur många arbetsgivare som vill anställa en person som drivit en sådan rättsprocess? För hur reagerar Grimmark om hon plötsligt tilldelas en annan arbetsuppgift hon inte gillar? Kommer hon dra även det till Europadomstolen?
Sen ska man givetvis kunna ha en åsikt om olika saker, man ska kunna ha en dialog med sin arbetsgivare och så vidare. Men när man vägrar att utföra arbetsuppgifter som faktiskt tillhör yrket, är man ute på mycket hal is.
 

 
KÄLLA: DN
 
Bilden lånad från Free icons png
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow