IS-medlemskap grundlagsskyddat

Hittills i år har 300 personer bosatta i Sverige anslutit sig till terrorsekten IS's krig i Syrien och Irak - och två män har deltagit i attentat i Europa. Det är en av de högsta siffrorna i Europa.
Samtidigt är det svårt att få IS-anhängare dömda, bara två styckern har hittills fått en fällande dom.
Sverige går väsentligt mildare fram i kampen mot terrorn än majoriteten av övriga EU. Att tillhöra en terrorrörelse kommer inte heller i framtiden att vara straffbelagt här - till skillnad från Tyskland, Frankrike, Holland, Belgien, Estland och Österrike. Det gör att varje enskild gärning som skett i terrorsyfte måste bevisas – inte tillhörigheten i sig.
I den svenska grundlagens kapitel om grundläggande fri- och rättigheter sägs att varje medborgare har ”frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften”. Detta omfattar i klartext även rätten att gå med i IS, al-Qaida eller andra rörelser som terrorstämplats av FN.
Den svenska regeringen har dragit slutsatsen att en kriminalisering av medlemskap riskerade att ”träffa förfaranden som helt saknar straffvärde”. Med andra ord: om enstaka medlemmar i exempelvis Hells Angels MC faktiskt bara ägnade sig åt att köra motorcykel riskerade även dessa att hamna i fängelse.
Å andra sidan säger grundlagen att föreningsfriheten får begränsas för ”sammanslutningar vilkas verksamhet är av militär eller liknande natur eller innebär förföljelse av folkgrupp av viss ras, med viss hudfärg eller av visst etniskt ursprung”. Men inte heller detta undantag kan tydligen användas för att bestraffa svenskar som värvas av terrorrörelser, enligt regeringen.
 
Okej, det kanske finns enstaka Hells Angels-medlemmar som enbart ägnar sig åt motorcykelåkning. Det kanske inte är helt osannolikt. Men hur många går med i IS eller al-Qaida utan på något vis understödja deras terrorverksamhet? Det måste vara en försvinnande lite minoritet. Även om man inte åker på terrorresor, borde bara medlemskapet i en terrorstämplad grupp räknas som ett brott. Man understödjer helt enkelt en terrorverksamhet bara genom sitt medlemskap, så enkelt är det.
Jag opponerar mig inte på något vis mot föreningsfriheten, men det känns som att lagen är aningen förlegad när den faktiskt legaliserar medlemskap i en terrorgrupp. Någonstans borde det faktiskt finns en gräns - framförallt med tanke på att man redan idag har ett förbud mot förföljelse av personer med utgång ifrån ursprung genom exakt samma lag.
Det hela känns faktiskt smått pinsamt, att man inte vågar ta i med hårdhanskarna mot dessa horribla grupper som till exempel IS och al-Qaida.
 

 
KÄLLA: DN 1
 
Bilden lånad från NY Criminal Defens
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Tjatte Hedlund:

Problemet är oftast inte lagtexten utan HUR dvs OM den tillämpas överhuvudtaget.

#2 - - Urban:

Oroa dig inte. Svenska myndigheter har full koll på vilka dessa individer är. Och har vi tur så har dom haft ett samtal med farbror blå efter att dom kommit hem.
Dessa stackars människor som har sett så mycket krig, död och elände ska inte behöva bli straffade en gång till! Det har V och MP sett till. Dessa partier vill att återvändande IS-krigare ska få bostad, jobb, körkort, terapi och skuldsanering.

Man blir bara så matt...

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow