Jämställdhet även i Stockholms förorter

Igår tog jag mig samman och tittade på det omdiskuterade inslaget i Uppdrag Granskning, som handlade om moralpoliser och könssegregering i några av Stockholms förorter.
Och man blir förfasad över att det överhuvudtaget förekommer sådan uttalad förföljelse av kvinnor så nära en. Här i trygga Sverige, där vi kommit så långt när det kommer till jämställdhet känns det så otroligt främmande med caféer med separata sittplatser för kvinnor och män, skolbussar där eleverna delas upp efter kön och kvinnor som hotas och trakasseras enbart på grund av deras klädsel eller sätt att leva.
Den skolbuss där personalen separerar eleverna till olika delar av bussen utifrån kön har väl inte gått någon förbi vid det här laget. Men det var inte bara den frågan programmet behandlade, utan även liknande historier där bland annat kvinnor förföljs ocgh trakasseras i förorter som Rinkeby, Tensta och Husby. Man filmar på caféer där män och kvinnor hänvisas till olika avdelningar och poliser vittnar om hur man knappt ser tjejer eller kvinnor utomhus om kvällarna.
Givetvis ger reportaget högerextrema krafter vatten på sin kvarn. Tyvärr. Krafter som helt glömmer bort att man inte kan dra människor över en kam. Samtidigt som folk från andra sidan om mittsträcket säkert kommer börja dilla om rasism för en sådan här granskning. Men det är trots allt ganska självklart att alla delar av det svenska samhället ska tåla en medial granskning utan att det diskuteras rasism i någon som helst bemärkelse. Oavsett om det är högerpopulister som fäller rasistiska kommentarer över invandrare eller om man tycker att granskningen i sig är rasistisk.
För mig är invandrarfrågan inte relevant i sammanhanget. Det relevanta är jämställdhetsarbetet, hur långt vi faktiskt kommit i debatten och hur duktiga vi är på dels att sprida information men också hur vi fångar upp drabbade och rapporter om att något är fel. Problemet finns trots allt på flera ställen i samhället, det yttrar sig bara på lite olika sätt.
 

 
Bilden lånad från Wikipedia
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow