Stockholm pride 2017

Igår inledde Stockholm Pride och Stockholm innerstad kommer förvandlas till en stor festplats. I år kommer jag inte ha möjlighet att besöka priden nånting ker än möjligen själva tåget på lördag. Det får bli under förutsättning att vädret tillåter, något som ju varit lite si och så den här sommaren. Men bara det inte regnar kommer jag säkerligen ta en sväng in till stan och titta.
Jag är själv inte en del av hbtq-rörelsen, men känner många som är det och jag brukar tycka det är ett bra sätt att visa sitt stöd för dem genom att åtminstone se prideparaden. Men också för att det är ett roligt evenemang förstås, hela stan lyser upp på ett härligt sätt under prideveckan.
Sen har jag så otroligt svårt att förstå att priden kan väcka så mycket ont blod hos somliga. Även om de flesta reaktioner man ser är övervägande positiva (åtminstrone i någon utrsträckning), finns det ju en och annan som inte är det - som dessutom är rent hatiska mot hela hbtq-rörelsen i allmänhet och pride i synnerhet. För vissa tycks det inte gå att få ihop pride med att hbtq-personer är som alla andra. Men vad man genom pride bevisar (i mina ögon vill säga) är att vi alla har en sak gemensamt. Nämligen att vi alla är människor, men stöpta olika formar. Alla passar inte inte in under givna mallar och normer i samhället. Och det är bland annat det som skiljer oss från djuren, att vi alla är egna individer som inte ser ut och beter oss exakt likadant som alla andra.
Sen ska vi ju vara glada och evigt tacksamma att vi lever i ett land där detta inte bara är tillåtet utan även skyddas enligt lag. I många länder fängslas och/eller avrättas oliktänkande och hbtq-personer, det är ju knappast ett sådant samhälle vi vill ha i Sverige. I alltför många länder skulle någonting som en pridefestival inte ens vara tänkbart, det skulle vara alltför riskabelt för deltagarna. Så även om man inte sympatiserar med hbtq-rörelsen kanske man ändå borde vara stolt över bo i ett land där alla har möjlighet och rätt att komma till tals. Sen behöver man inte alltid gilla det som framförs, men det är en del av demokratin och yttrandefriheten.
Just yttrandefriheten brukar ju många på högerkanten säga att de värnar om så länge det gagnar deras egna syften. Men kommer det till en prideparad i kärlekens tecken är det många i samma grupperingar som skriker sig hesa om att man ska göra inskränkningar i yttrandefriheten. Märklig dubbelmoral.
 

 
Bilden lånad från Garngalning
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow