På gott och ont

Julen har verkligen en tendens att ta fram både det bästa och det sämsta hos folk. Det bästa i form av givmildhet till varandra och till olika former av välgörenhet. De flesta välgörenhetsorganisationer verkar slå rekord under december varenda år - precis som julklappsinköpen.
Det sämsta hos folk kommer fram när man försöker armbåga sig fram längs Drottninggatan och/eller Stockholms andra shoppingstråk i julruschen. Praktiskt taget med mord i blicken och fradgan flödande i mungiporna armbågar sig folk fram i trängseln likt urtidsmänniskor på jakt efter villebråd att tillaga till middag över lägerelden på kvällen. Armbågarna är sylvassa och svordomarna haglar tätt om man får vänta länge i kassakön eller någon tränger sig före. I trängseln längs Drottninggatan rör sig inte människor á la 2017 som vandrar i lugn och ro i jakt på gåvor av omtanke och kärlek till sina anhöriga och/eller samhällets utsatta i sann Karl-Bertil Jonsson-anda. Det är forntidsmänniskor i jakt på villebråd att döda - och Gud nåde den som råkar komma i ens väg mot den perfekta julklappen!
 
Som ni säkert förstår, har jag varit i stan i eftermiddags och tampats med julruschen så här sista fredagseftermiddagen innan jul. Drottninggatan böljade av ett hav av människor som tog sig mellan butikerna i jakt på den sista klappan och den sista julmaten som behövde inhandlas. Jag kan inte riktigt komma överrens med denna julhysteri, dessa sista flämtande försök att få till den perfekta julen in i det allra sista.
Visserligen var jag själv ute i exakt samma ärende, det nekar jag inte till. Jag ville köpa lite kläder att ha på mig på julafton, jag behövde köpa ett par julklappar till och kompletteringshandla på Systembolaget. Men i övrigt har jag lyckats få det mesta avklarat i god tid innan julhelgen. Mycket har handlats via internet, som för väldigt många andra misstänker jag. Även i år slår Posten rekort i antalet försändelser, även om svenska folket tycks mer och mer övergå från julkort till paket och beställningar på internet.
Många som beställt klappar via internet tycks inte få klapparna i tid innan jul om man ska tro Postens och medias prognoser. Just vad det gäller beställningarna på itnernet har jag själv varit ute i väldigt god tid i år. Det mesta beställdes redan i november och har levererats sedan väldigt länge...
Sen har jag inte skickat några julkort i år, vilket enbart berott på tidsbrist och ingenting annat. Jag brukar faktiskt skicka julkort varje år, alltifrån några få till runt ett 30-tal. Men i år har faktiskt tiden inte riktigt funnits utan det har helt enkelt inte blivit av alls. Samtidigt som jag själv fått ovanligt många julkort med posten, vilket ger lite dåligt samvete. Nästa jul får det helt enkelt bli dubbel uppsättning julkort, det finns ingen annan lösning... :)
  

 
DN 1 2 3
 
Bilden lånad från Playbuzz
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
0 kommentarer publicerat i Dagbok, Julen;
Taggar: god jul, jul, julafton, julen, julhandel, julhysteri, julklappar, julmat, julsprit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow