Fem myter om teknik

1. Nej, mobilens batteri måste inte laddas fullt!
Batterier i mobiler och datorer behöver inte laddas på något särskilt sätt. De behöver inte laddas ur, de behöver inte laddas tills de är fulla och det är okej att lämna dem inkopplade trots att de redan har laddat färdigt.
Myten om att batterier mår bra av att laddas ur helt och sedan till hundra procent kommer från en äldre batterityp som sedan länge är försvunnen. Nu kostar det dig bara tid i onödan att ladda efter ett sådant schema.
Det enda skälet kan vara att då och då gå från noll batteri till fullt för att finjustera batterimätaren. Men det har ingenting med batteriets livstid att göra.

2. Nej, filerna är inte borta för att du tömmer papperskorgen
Radera filen, töm papperskorgen och se den försvinna. Nu är den med säkerhet borta, eller hur?
Nej, det ska du inte räkna med. Så här fungerar en vanlig hårddisk: När en fil raderas tas ingenting bort. Utrymmet markeras bara som tillgängligt. Men innan en ny fil läggs där så finns allt kvar. Och de kan återskapas, allt som behövs är ett speciellt program.
För en tid sedan lät DN experter undersöka 51 datorer, köpta begagnade eller tagna från tippen. På 42 av dem kunde den förra ägarens filer hittas: Dokument, privata bilder, elektroniska kvitton och antecknade lösenord.
Det finns ett antal lösningar. Speciella program kan skriva över en hårddisk och göra det i praktiken omöjligt att återskapa några filer. På en Mac kan man använda funktionen "Säker papperskorgstömning" så skrivs filerna i papperskorgen över rejält. Dessutom kan man se till att hårddisken är krypterad. Då spelar det mindre roll om filerna inte är ordentligt raderade.
Moderna datorer använder i allt högre grad andra minnen än vanliga hårddiskar (kallade ssd), vilket gör att det kan fungera annorlunda. Men försiktighetsåtgärderna är desamma – skriv över minnet innan du ger bort eller säljer datorn.
Vad är då problemet? I värsta fall säljer eller slänger du din gamla dator full med känsliga uppgifter, som kontokortsnummer och annat som kan hjälpa en bedragare.

3. Nej, Mac är inte säker mot virus
Att man slipper skadlig kod (virus, trojaner och sådant) är ett vanligt argument för att byta till Mac. Men att de inte finns är en myt.
Ett exempel: I våras upptäcktes ett utpressningsprogram som angrep Mac. Ett sådant krypterar offrets hårddisk, håller filerna gisslan och kräver pengar för att låsa upp dem. I somras dök det virusliknande programmet Eleanor upp, som gav en angripare i princip obegränsad tillgång till offrets dator. Filer kunde stjälas och webbkameran förvandlas till ett spionverktyg.
Så visst finns risker även med Mac, men färre. Men de skadliga programmen är ovanligare. Teknikfolk brukar bråka om två teorier om varför det är så: Antingen att Mac i sig har högre säkerhet, eller att Windows bara är vanligare och därför utsätts mer. Som vanlig användare kan man tryggt strunta i vilken förklaring som är den rätta.

4. Nej, privat surf gör dig inte anonym på riktigt
Alla webbläsare har i dag inställningar för att surfa "anonymt". Läget har olika namn beroende på vilken webbläsare man använder. I Chrome kallas det inkognitoläge (man öppnar ett inkognitofönster). I Microsoft Edge eller senare Explorer startar man en in private-flik. I Safari kallas det kort och gott privat surfning, i Firefox att man öppnar ett privat fönster.
Oavsett namn fungerar de ungefär likadant. I detta läge slutar webbläsaren spara historik, webbkakor, formulär och annat som lämnar spår i programmet om vilka webbplatser man har besökt. Men det är också allt. Läget förhindrar inte att din operatör kartlägger ditt surfmönster, eller att arbetsgivaren håller koll på sidorna du besöker. Det hindrar inte kriminella från att snoka i internettrafiken. Och det hjälper inte alls om din dator har infekterats av en trojan som registrerar knapptryckningar.

5. Nej, kablarna behöver inte vara gjorda av guld
Vanliga typer av kablar kan kosta nästan hur mycket eller hur lite som helst. Mer hysteriskt lagda audiofiler brukar lägga en förmögenhet på högtalarkablar. Det kan vara okej för de kräsna. Men slösa inte bort pengar på de svindyra varianterna när det gäller exempelvis hdmi eller usb. Då spelar guldpläterade kontakter och lyxiga material inte alls samma roll. Det hänger ihop med hur digitala signaler fungerar.
En högtalarkabel skickar en analog signal, elektriska impulser som "motsvarar" ljudet som högtalarna ska skicka ur sig. Om överföringen är sämre så störs ljudet en smula, ungefär som en gammal radio med dålig mottagning.
Men hdmi, ofta använt för att koppla bluerayspelare eller spelkonsoler till en tv, har en digital signal. Detsamma gäller usb, som brukar användas för anlutning till datorer.
Att den är digital betyder att den antingen går fram eller inte – kvaliteten kan inte variera.
Enda undantaget är om man behöver en ovanligt lång kabel, som hdmi-kablar på över tio meter. Då riskerar de billiga att fungera sämre. Något dyrare varianter förstärker signalen.
Det kan alltså vara rena slöseriet att betala mer än några tior för kablarna – vill du ha bättre utrustning finns det andra, bättre investeringar.


 
Källa: DN
 
Bilden lånad från Social Caffein
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - John Jonasson:

När de första uppladdningsbara batterierna kom för till exempel borrmaskiner, hade de ett "minne" Om man inte lät de ladda ur helt första gången utan t.ex började ladda dem när halva batteriet var tömt, så gick det inte att använda resten av kapaciteten.
När det gäller mobiler så är det inte bra att låta laddkabeln sitta i är batteriet blivit laddat till 100%. Sonys nya mobil "lär" sig. Den laddar upp till 95% och resterande 5 procenten innan du kopplar ur den och ska använda den, efter att t.ex laddat den över natten.

Jag jobbade på ett företag som skulle slänga sina gamla datorer. Jag fick slå sönder alla hårddiskar innan,för det var mycket patent och företagshemligheter på dem, ta det säkra före det osäkra.

Det med Mac datorerna är något som "lever kvar" I början av Macs karriär så var det väldigt sällsynt att det fanns virus som angrep Mac, de var inte så vanliga som Windows, så det var inte lika "rolig" eller "lönande" att utveckla virus för dem. Idag är det ju något helt annat.

Att surfa anonymt går för vanliga bloggar, men man lämnar alltid spår efter sig. Det kräver kunskap för att "hitta" dessa spår.

Kvalitén på materialet i kablar spelar roll om du ska t.ex ladda din mobil. Ju bättre material, desto snabbare laddas den. Har testat ett antal olika kablar. När jag var ung så var det en kille som hade en gammal Amazon. Hans kablar till stereon kostade mer än bilen! Visst spelar det roll vilka kablar du har till din stereo, men inte så att det mänskliga örat hör någon skillnad. :)

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow