Könsroller

Det verkar ta tid innan invanda mönster och stereotyper faktiskt försvinner. Egentligen vore det väl konstigt annars, det är klart att det tar tid innan mönster vi vuxit upp med faktiskt försvinner.
Kommentarer som "Det är såååå tyyypiskt karlar/kvinnfolk" haglar ju emellanåt rätt tätt. Själv är jag nästintill allergisk mot den typen av generaliseringar.
En kommentar som inte är helt ovanlig bland tjejer, är hur de försökt "signalera", "pika" och insinuera saker till sina respektive pojkvänner - för att sedan bli förbannade när pojkvännen inte fattar piken. Återigen kommer kommentaren att det är så typiskt killar inte fatta ett dyft.
Nej, okej, men då kan det ju också vara så att tjejen i fråga också kan ha varit otydig. Formulera om piken, eller tala klarspråk så ska du se att pojkvännen förstår vad du försöker säga!
Generaliseringar om att killar/män inte förstår sig på inredning, är sämre på matlagning och liknande får man också höra emellanåt. Och i jämställdhetens namn, givetvis det omvända också. Män som raljerar över kvinnors pysslande i hemmet och liknande mer eller mindre intelligensbefriade kommentarer.
Visst att man kan hitta vissa tendenser inom vissa grupper av människor, så även om delar in oss efter kön. Men att säga att man är bättre eller sämre på något utifrån könstillhörighet känns inget annat än befängt. Liksom att det är så typiskt karlar att inte förstå en pik när den är otydlig, det vill jag hävda att det inte har med innehållet i underkläderna att göra.
 
Vi har i Sverige kommit ganska långt när det gäller jämställdhet, men vissa attityder sitter uppenbarligen fortfarande i. I mina ögon är jämställdhet likställt med att ingen ska tvingas in i ett fack enbart utifrån sitt kön. Ser man till sysslorna i hemmet är det i mina ögon mest jämställt att den som har tid och bäst kunskaper som får fixa med respektive sysslor. Är den ena parten i ett förhållande hemma lite tidigare på kvällarna efter jobbet, faller det sig naturligt att det är den som fixar middagen. Det skulle aldrig falla mig in att tvinga en flickvän att mecka med bilar om hon inte är det minsta intresserad bara för att vi ska vara jämställda. Nu råkar jag själv dessutom vara exeptionellt oteknisk, så hade vi haft en bil i hemma hade den tveklöst lämnats in på en verkstad för varje liten reparation.
 

 
 
 

 
Bilderna lånade från Evahle, Betraktarens öga
 

,
Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Marianne :

Att var och en gör det den är bäst på borde vara en självklar sak...eller att den som är hemma mest, gör de flesta hushållsysslorna.
Angående kvinnans förväntningar att mannen ska förstå utan att tala klarspråk.....det är ju ingen nyhet att kvinnor och män talar olika språk.....

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow