Offentlighetsprincipen på internet

När jag började blogga, var jag väldigt öppenhjärtad med mycket runt min egen vardag och mående. Jag skrev mycket om den depression jag då befann mig mitt uppi.
Därefter har jag blivit alltmer restrektiv när det kommer till privata saker. Jag må vara fortsatt personlig i många inlägg, men inte privat. Mer och mer har jag tänkt på hur det kan påverkat till exempel yrkeskarriär om alltför privata saker ligger ute till allmän beskådan på internet.
Men är det något jag alltid varit extremt restrektiv med på sociala medier, så är det att lägga ut saker om andra personer. Till och med så till den milda grad att vissa varit kritiska till det och någon enstaka sagt sig blivit sårad.
Jag är väldigt kluven till grejen att lägga ut bilder på och information om barn, syskon, föräldrar och partners. I synnerhet när det kommer till små barn är jag väldigt negativt inställd till det hela. Ett barn har oftast inte bett om eller ens blivit tillfrågad om att få sina bilder eller personlig information spridda på internet. Ett barn är oftast inte heller kapabla att säga ifrån eller har en förmåga att inse eventuella konsekvenser med att vissa saker finns till allmän beskådan på nätet.
Ibland hamnar jag på bloggar där bloggaren lägger ut inlägg om gräl och konflikter med partnern, mer eller mindre lättklädda bilder på barnen och en hel del annat som jag själv aldrig skulle lägga ut offentligt.
Jag brukar vara aningen mer frikostig med publicering av bilder på andra personer på Facebook, där man till viss del ändå kan begränsa vem som kan se bilderna. Men här på bloggen är jag stenhård och lägger inte ut vare sig bilder på eller information om personer som inte givit sitt utttyckliga tillstånd. Enda undantagen är om det är bilder eller information som redan publicerats någon annanstans eller det går att publicera så att det är svårt att härleda till vem det handlar om.
Det gör förstås att jag inte är helt öppen med relationer eller exakt vem jag gjort vad med när jag skriver mina inlägg. Men för min del grundar sig detta i första hand i att man förr eller senare råkar lägga ut något som på ett eller annat vis kan ställa till det. Antingen för mig eller den jag nämner i inlägget. Även om jag nog egentligen vet ungefär vad jag skullr kunna lägga ut om personer i min bekantskapskrets, så finns risken att man förr eller senare publicerar något som vederbörande inte gillar eller hen kanske råkar illa ur för.
När det kommer till flickvänner vill jag inte lägga ut alltför privata saker om vad vi gör med tanke på om till exempel förhållandet tar slut. Inläggen finns ju kvar om jag inte aktivt tar bort dem och jag tänker att det kanske inte alltid är så kul för en kommande flickvän att råka läsa om vad jag gjort med något ex när hon fyllt år, på Alla Hjärtans Dag eller vad det nu kan vara.
 
Kanske grundar sig min inställning i det hela på att jag själv helst vill ha koll på vad som sprids om mig på internet. En bild eller några ord på en blogg eller Facebook må vara oskyldigt, men kan också missbrukas eller missuppfattas. Det kan ställa till i till exempel arbetslivet eller relationer med andra människor av diverse olika anledningar.
Just därför är jag väldigt kluven till att sprida bilder eller information om personer som inte givit sitt tillstånd till det. Jag kan till fullo förstå till exempel en nybliven förälder som lägger ut bilder på sitt barn eller att någon lägger ut bilder på eller information om sin pojk-/flickvän. Eller att man berättar om vad man gjort för fira sin respektives födelsedag eller på Alla Hjärtans Dag.
Men det kan också ställa till det att publicera sådant. Det kan leda till problem på jobb eller skola, det kan leda till konflikter med familj och vänner - eller, än värre (även om det är långsökt) - hot, våld liknande. Givetvis är det ett långskott, men skulle det nu hända så vill jag inte var skyldig till att någon råkar ut för något på grund av ett inlägg jag publicerat.
Sen kan jag mer och mer känna att jag börjat störa mig lite på hur offentligt allt ska vara numera, att hela våra liv ska läggas ut på internet. Jag säger verkligen ingenting om att man vill lägga ut saker som enkom handlar om en själv, men när man börjar lägga ut saker om andra personer är jag aningen kluven. Jag klankar inte ner på det, men skulle inte göra det själv...
 

 
Bilderna lånade från Whatiwant, Tildejanssons
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Marianne:

Jag håller med dej där....varför ska man hela tiden deklarera på fb om allt man gör? Jag skulle heller aldrig lägga ut bilder på någon som inte har godkänt det och förväntar att andra tar samma hänsyn till mina önskemål att bli tillfrågad innan jag hamnar på bild.

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow