Snedvridet

Igår stod TV-sändningen av Göteborg horse show på på jobbet. Inget fel i det, jag har inget emot varken sport eller hästar. Men jag blev - precis som tidigare år - fascinerad över att det är så stor majoritet män som är med och tävlar.
Det märkliga är trots allt att när det kommer till barn och tonåringar, då är det flickor som rider. Men så fort vi kommer till proffsnivå, det vill säga då det är stora mästerskap i ridsport eller V75 -  är det plötsligt män som sitter på hästryggarna.
Var kommer de här männen ifrån? Jag menar, alla måste ju börja på amatörnivå någon gång - vilket ju oftast är i tonåren eller som ung vuxen. Hur kommer det sig att det nästan enkom är tjejer som rider i tonåren, men i stort sett bara män som rider som vuxen?
Jag tänker faktiskt dra en parallell! Hur är det oftast i hemmen när det kommer till matlagning? Visst är det så att kvinnan på något vis oftast förväntas stå för matlagningen?!
Hur kommer det sig då att de flesta kocklandskapet ä män??! Hur har de hamnat där om det är fruarna som sköter matlagningen på hemmaplan?
De inpräntade könsrollerna är så väl inkarvade i oss att vi knappt reagerar på de snedvridna könsrollerna i samhället. Så länge en sysselsättning håller sig på hobbynivå är det okej att tjejer/kvinnor ägnar sig åt sysselsättningen i fråga. Men när det övergår till att ägna sig åt samma sak på proffessionell nivå, då är det bara män förunnat.
Detär bara så otroligt komiskt och samtidigt tragiskt att det är männen som har tillgång till elitnivån medan kvinnorna/tjejerna får håla sig på de lägre nivåerna.
 

 
Bilden lånad från Annat perspektiv
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow