Livets tillvaro

När det nu är mörkt är det en ganska stort nöje att snegla lite genom grannarnas fönster och ana lite av vad som sker i de olika hemmen. Det är ganska nära till huset tvärs över gatan och när mörkret faller är det lätt att se vad som sker bakom fönstren.
Det ger minst sagt en känsla av hemtrevnad och trivsel när mn ser folk fixa middag, mysa framför TV:n eller leka med barnen.
Det är rätt fascinerande när man tänker på de liv och vilken varierande tillvaro sam faktiskt pågår, egentligen bara några meter ifrån en själv. Sedan jag flyttade hemifrån för 20 år sedan har jag alltid bott i lägenhet, givetvis med följden att man lever vägg i vägg med andra människor.
Vi svenskar är ju rätt märkliga egentligen, vi kan leva grannar i decennier utan att knappt hälsa på varandra och än mindre känna varandra. Liven som levs bara några meter ifrån oss kan vara alltifrån snarlika våra egna till totalt olika. Olika familjekonstellationer, vitt skilda yrkesval och vanor...
Jag brukar roa mig med att fantisera om hur tillvaron ser ut för dem jag sitter mittemot på tunnelbanan, passerar på gatan eller för dem jag ser röra sig innanför fönstren i grannhuset. Ofta har man säkerligen väldigt fel, men kan säkerligen träffa rätt i vissa avseenden också. Men det är också lite fascinerande vilken bild man kan få av folk bara genom att observera lite i smyg genom fönstren.
I grannhuset har vi till exempel ett ungt par som som verkar ha otroligt mysigt tillsammans. Man ser hur de oftast lagar middag tillsammans, äter ihop med levande ljus på bordet och verkar ha lägenheten väldigt mysigt inrätt. Samtidigt har vi ett annat par där persiennerna alltid är nedfällda, dygnet runt. Det enda tillfälle man ser dem, är när de öppnar fönstret och lutar sig ut för att röka. Visserligen vet jag ingenting om det sistnämnda parets tillvaro, men intrycket är ju att den verkar ganska tråkig. Att inte ens släppa in dagsljuset på dagarna måste bli ganska trist i längden...
 

 
Bilden lånad från Thoughts for day
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow