Ljuger journalister?

Väldigt vanlig kommentar från personer på högerkanten är ju att media ljuger, att många journalister har någon dold agenda de jobbar efter. Själv får jag inte riktigt ett sådant påstående att gå ihop, varför skulle en hel yrkeskår ljuga?? Det är mer ett påstående från någon som inte gillar att bli överbevisad och helt och hållet saknar hållbara argument.
 
Måste helt enkelt dela med mig av Sven Melanders geniala video i ämnet, helt klockren! Kanske något för vissa att tänka på och ta till sig av?! :)
 
Vi pratar om gammelmedia

Ljuger journalister?

Publicerat av Sven Melander den 16 januari 2017
 

 
Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - marianne:

Ljuger och ljuger....vissa journalister kanske modifierar sanningen en aning, men jag kan inte se att hela yrkeskåren medvetet ljuger....

Det finns så många goda viner men just nu står Seven Zin högst på listan :)

Svar: Det finns absolut journalister som gladeligen spetsar till sanningen mer eller mindre. Jag tänker till exempel på kvälls- och skvallertidningar, som ju är praktexempel på den typen av journalistik.Men att säga att en hel yrkeskår skulle ljuga är ju ganska befängt...
Tobias Lindkvist

#2 - - Marianne :

Är det verkligen journalister som skriver i skvallertidningar? Hehe.....

Svar: Onekligen en definitionsfråga... 😂
Tobias Lindkvist

#3 - - David:

Självklart har inte hela journalistkåren suttit ner i ett rum och bestämt "nu ska vi ljuga för svenska folket".... men.

Jag har själv jobbat som journalist, och jag kan säga att det är väldigt svårt att vara helt opartisk. Alla har vi våra egna tankar och värderingar, och vi vill gärna att vår åsikt ska komma fram och vara övertygande. Det färgar hur vi formulerar våra ord, vilka citat vi väljer - Och självklart vill vi vara sensationella i det vi skriver, så det är lätt att man pyntar på också.
Om jag har åsikten, till exempel, att en politiker är dålig, så kommer jag ju leta lite mer efter citat från politikern som styrker det. Jag kommer nog inte lägga in citat som motbevisar mig själv. Jag kommer också argumentera för min egen åsikt och inte emot den. Om jag vill försöka se rättvis ut slänger jag kanske in ett motargument eller två, men det blir fortfarande tydligt att min åsikt är den 'rätta'.

Jag menar inte att detta nödvängitvis är någoon extrem vridning av sanningen, men även när den är liten så finns den där. Det är helt enkelt så vi människor fungerar. Man får ta de flesta sakerna man hör med en nypa salt. Problemet i massmedian är att journalister domineras av vissa politiska vyer - vyer som inter representeas av svenska folket. I denna undersökning från göteborgs universitet: http://jmg.gu.se/digitalAssets/1284/1284227_nr38.pdf
ser man att år 2005 röstade 12% av svenska folket på vänstern och miljöpartiet, medan 37% av journalistkåren röstade på dom. Man kan också se att medan 28% av allmänheten röstade på moderaterna, så var bara 13% av journalisterna moderater.

Är det då verkligen så konstigt att hävda att 'gammalmedian' är vänstervriden?

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow