Meningen med livet är att ge livet mening

Häromdagen lade jag ut en skämtteckning angående livets mening här på bloggen. Även om nu just den teckningen är menad som satir, så säge den ju trots allt en del kring vad man kan anse om meningen med livet. Och ju mer man filosoferar kring ämnet, ju svårare är det att komma fram till ett vettigt svar kring vad som faktiskt är livets mening.
Frågan kring livets mening har säkerligen kretsat i människans huvud i millenier. Den mänsliga hjärnan är så uppbyggd, att det mesta måste kunna förklaras med orsak och verken - och därav behövs säkerligen också en greppbar förklaring till varför vi alls kommit till.
Sen har frågan säkerligen lika många svar som det finns människor. Svaren kan säkerligen vara alltifrån ganska filosofiska och religiösa till mer påtagliga och konkreta.
För vissa är det frågan om något religiöst, att komma någons speciell stans efter döden, andra vill uppnå ekonomisk status och/eller göra karriär. För vissa är det familj och barn, för andra är det resor eller liknande erfarenheter som ger livet mening.
Som med mycket annat där inte finns en självklar sanning, stör det dock mig när vissa säger sig ha den enda sanningen i ämnet. Oftast är det frågan om personer från vissa religiösa läger, oavsett religion. Det handlar om personer som säger sig tillhöra såväl kristendomen som islam och andra religioner. Man får gärna ha en åsikt, men att säga att det är den enda sanningen är ganska rubbat. För i mina ögon finns ingen ensam sanning, det är upp till var och en att avgöra vad livets mening är för just den personen.
Jodå, jag har själv en uppfattning i frågan, men kommer aldrig att påstå att det är den enda, existerande sanningen. Jag kommer aldrig att hävda att folk ska leva efter den filosofi jag själv lever efter. Självklart är det trevligt om man håller med mig och kanske också om jag lyckas "omvända" någon till att faktiskt hålla med mig. Men jag respekterar att man har andra åsikter än vad jag har, så länge man respekterar att jag har den uppfattning jag faktiskt har.
Och det är väl just min egen syn som jag tänker försöka sätta ord till i detta inlägg.
 
För min del är meningen med livet just att själv ge livet en mening. Är det sen frågan om att man vill komma till något visst ställe efter döden, att man vill träffa Jesus eller Muhammed - eller att man vill uppnå en viss yrkesroll och/eller byggaupp en viss förmögenhet eller besparingar.
I tisdags kväll fastnade jag framför Familjer på äventyr på SVT och kunde inte låta bli att hänföras av de familjer som faktiskt vågar ge upp sin trygga tillvaro hemma och ge sig iväg på de mest fantasifulla saker runtom i världen. Det är verkligen fantasieggande med tanken på att göra något helt annorlunda, att ge sig iväg på något som ingen annan har gjort. Ibland kan jag drabbas av en längtan efter att lämna den grå vardagen för mer än bara några veckor för en utlandssemester.
Och någonstans här hittar man min åsikt om meningen med livet, nämligen att för min del vill jag fylla livet med erfarenheter och upplevelser. Jag tillhör den skara som inte tror på ett liv efter döden, åtminstone inte i bemärkelsen att tillvaron efter döden påverkas av hur vi lever vårt liv här och nu. Så för min del kretsar livets mening kring vad vi gör med livet i detta nu. När vi faktiskt inte vet vad som händer efter döden, finns ingen anledning att försöka jpbba för något vi inte vet någonting om. Istället borde vi göta något av vår nuvarande tillvaro.
Jag säger inte att jag sitter inne på den enda existerande sanningen, men det är just så jag ser på saken. Sen får andra ha en helt annan åsikt om saken.
Vad tror ni andra? Vad är egentligen meningen med livet? Är det vad som händer när vi dör, eller vad vi fyller tillvaron med här och nu?
 

 
Bilderna lånade från Srune, Cykelklubben
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - meh.blo.gg:

Väldigt filosofiskt inlägg och jag hoppas att jag aldrig fastnar i tankar kring meningen med livet :P

Svar: Man ska nog inte snöa in för mycket på det. Då blir man väl tokig till sist... :-D
Tobias Lindkvist

#2 - - meh.blo.gg:

Haha helt sant :-)

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow