Tio udda rörliga broar

 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Diverse

Vecka 28

Helgen denna vecka blev kanske inte riktigt vad jag tänkt mig. Jag hade hoppats på okej väder och att komma iväg för att sola och simma lite. Men det blev väl lite si och så med den biten. Lördagen bjöd på regn och åska en stor del av förmidddagen - åtminstone över Bagarmossen - och jag bestämde mig tidigt för att det inte skulle bli något solande. Visserligen mysigt med åskoväder, men inte väder som man är särskilt sugen att sola och bada i.
Så det blev lite knåpande hemma istället, något som trots allt behövde göras. Jag har fått iväg några arbetsansökningar för olika jobb som jag länge tänkt söka och avverkat en del pappersarbete. Papper har ju en tendens att bli liggande i väntan på att fyllas i eller sättas in i pärmar och högen började nu bli rött stor.
Senast igår när jag satt med jobbansökningsarna som skulle iväg, insåg jag vilken svängning jag gjort när det kommer till vilka jobb jag faktiskt söker. Tidigare har ett jobb i mina värld mest varit en inkomstkälla, ett ont måste för att man behöver försörja sig.
Men sedan min sjukdomsperiod 2014 har jag nog omvärderat saker och ting, inte bara jobbet. Bland annat har jag npg insett hur viktigt det är att det känns meningsfullt att gå till jobbet varje dag. Det räcker inte längre att "bara" tjäna ihop till brödfödan, utan det ska även kännas meningsfullt med tanke på hur mycket tid och energi man faktiskt lägger ner på jobbet. Det är en stor del av sin vakna tid som man spenderar på arbetsplatsen och det känns allt viktigare att den tiden spenderas på något man uppskattar och som känns meningsfullt.
Så jag har helt enkelt blivit lite mer kräsen när jag läser platsannonserna. Många jobb som jag förmodligen sökt för några år sedan, gallrar jag idag bort. Givetvis hade jag inte resonerat på samma sätt om jag varit arbetslös, då hade prio ett varit att få ett jobb även om det kanske inte är världens roligaste jobb. Men nu har jag ett jobb och söker nytt eftersom jag "bara" har ett vikariat och vill ha tryggheten med en fast anställning.
 
Söndagen började i alla fall med lite bättre väder, så idag blev det en vända till badet. Det blev någon timme på stranden och sedan 2.000 meter simning i utomhusbassängen. Och jag hade rätt bra tajming. När jag började bli klar i bassängen såg jag att det började mulna på lite - och när jag sedan duschat och var på väg till tunnelbanan kom regnet. Sedan har det till och från regnat rätt duktigt.
Imorgon börjar vardagen igen, men nu kan jag glädjas åt att det inte är långt kvar till semestern. Det är tre veckor kvar, men av dessa jobbar jag bara två. Så jag kommer ha en liten minisemester på den vecka innan den riktiga semestern drar igång. Det är den stora fördelen med att jobba skift, att man emellanåt har lite längre ledigheter inlagda i schemat. Jag har var åttonde vecka helt ledig och det är verkligen guld värt.
Semestern kommer bli lite improviserad som det verkar, men det finns en charm i att inte planera så mycket. Eventuellt blir det kanke en liten "roadtrip" under några dagar, men merparten av tiden kommer spenderas i sommarstugan i Söderhamn. Jag har faktiskt svårt att tänka tanken att åka utomlands sommartid. Det är då Serige är som allra vackrast och härligast, så då vill jag inte åka härifrån. Men mellan november och mars har jag inga betänkligheter med att åka utomlands.
Nu kommer dessutom sensommaren och hösten se rätt lättsam ut som det verkar. Jag har semester de tre sista veckorna i augusti, sedan jobbar jag tio dagar för att återigen ha två veckors semester och åka till Mallorca. Sedan jobbar cirka tre veckor och är sedan på en tvåveckorskurs i Halmstad i början av oktober om allt går som planerat. Så minsta möjliga ansträngning närmsta månaderna helt enkelt... 😁
 
Jag fick en liten kompis idag, som var minst lika intresserad av min smörgås som jag. Men jag delade glatt med mig, så även måsen fick lite bröd. 😍
 

 
Textbilderna lånade från Giant bomb, Upplev Eckerö
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok
Taggar: jobb, semester, sommar

Strejkande sophämtare

 
Jag vet inte riktigt på vilken fot jag ska stå när det gäller strejken bland sophämtarna här i Stockholm. Jag har själv inte drabbats av strejken än, det tycks finnas gott om mariginal i soprummen där jag bor. Annars hade jag förmodligen varit av en mer bestämd uppfattning.
En sophämtare tjänar visserligen idag 35.000-36.000 kronor och har 29,5 timmars arbetsvecka, båda värderna är genomsnittssiffror. Bra avtal får man inekligen säga, framförallt om man jämför med många långt mer ansvarsfulla jobb. Sen kan jag tycka att de faktiskt förtjänar ett bra avtal med tanke på att det är ett viktigt jobb som är slitsamt och faktiskt kan ge en hel del yrkesskador.
Utifrån vad jag läst i media har arbetsgivaren velat försämra avtalet och krävt att de anställda ska gå ner till 28.000 kronor i månaden. Något som jag absolut förstår att det blir ett ramaskri över, det är ju ingen liten lönesänkning man föreslår. Nu vet jag inte exakt vad facket faktiskt har gjort i ärende, men det har inte skrivits något i media om vilka diskussioner de haft med arbetsgivaren. Och jag tycker det är konstigt att man verkar ha gått med på en sådan lönesänkning från fackets sida.
Personligen hade jag förmodligen dock valt en fredligare väg än de strejkande sophämtarna. Jag skulle nog inte välja att gå ut i en strejk som inte facket sanktionerat, utan snarare valt att säga upp mig direkt istället.
Och det är väl där det blir lite marigt på nåt vis. Även om jag förstår ilskan och besvikelsen hos sophämtarna, drabbar deras vilda strejk så otroligt många och jag har svårt att helhjärtat stödja den, även om jag väldigt gärna skulle vilja. Jag värnar absolut strejkrätten, men anser i grunden att det ska gå till enligt arbetsmarknadens spelregler - det vill säga att strejker skall gå genom facket.
Sen kan man givetvis vrida på det hela många gånger om. Just den här typen av händelsutveckling är förstås en konsekvens av att verksamheter läggs ut på entreprenad och uppdraget går till den som erbjuder lägst pris. I förlängningen blir säkert personalen drabbad genom sämre vilkor i vissa fall för att man vill hålla kostnaderna nere.
 

 
KÄLLOR: DN 1 2 3 SvD 1 2 3
 
Bilden lånad från Sydsvenskan
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Betraktelser, Jobb och arbetsmarknad;
Taggar: strejk

Visa fler inlägg