Att ge antidemokratiska krafter utrymme i demokratins namn

Idag ska norsk polis ha gripit totalt 18 personer vid den svensk-norska gränsen. De är misstänkta för att vara på väg till högerextrema demonstrationer i Fredrikstad, Østfold - demonstrationer som inte fått tillstånd av polisen.
Männen har gripits i samband med kontroller vid gränsövergången med stöd av utlänningslagen. Minst två av dem ska vara högt uppsatta inom Nordiska Motståndsrörelsen.
I samband med gripandena ska polisen beslagtagit en rad föremål, däribland tårgas. Den norska polisen tror att beslagen var tänkta att användas vid den planerade, högerextremistiska demonstrationen.
NMR:s demonatration blev ändå trots polisen gripanden och mandemonstrerade mot ”homolobbyn” som man anser har ett destruktivt inflytande på människor. Förutom antisemitism och motstånd mot demokrati är homofobi en central del av deras ideologi, något som ju knappast är en hemlighet för någon som följer med någorlunda i debatten på sistone.
 
Det är ju ett känsligt ämne att börja pilla i yttrandefriheten, det är jag fullt medveten om. Men nu snackar vi om en organisation som öppet motarbetar demokratin och som skulle avskaffa den om de fick tillräckligt mycket att säga till om. Och då är det trots allt ändå något man borde diskutera om man ska få utnyttja demokratins förmåner.
Du som läser detta får gärna vänta några sekunder innan du kommenterar inlägget och kränger dig med ord som yttrandefrihet och demokrati. Tänk istället efter på ett par saker först. Hur skulle du resonera om det var vänsterextremister eller islamister vi diskuterade istället för NMR? Skulle du tycka det var okej om IS eller Boko Haram fick demonstrationstillstånd i Stockholm eller tilläts ha ett tält på Almedalen? Vad de två sistnämnda har gemensamt med NMR är att man inte står för demokratins värderingar och att man använder våld och hot för att nå ut med sina budskap. Vissa skulle förmodligen hävda att IS borde få demonstrera, bara för att man med gott samvete ska kunna försvara NMR:s yttrandefrihet - men innerst inne vill man inget hellre än att motarbeta IS.
För mig är det en självklarhet att alla former av extremism skall motarbetas, oavasett om den kommer från höger, vänster, islam eller kristendomen. Och i det arbetet torde det också ingå att åtminstone diskutera i vilka forum dessa organisationer och personer skall tillåtas att delta. Det är ingen demokratisk rättighet att få vara med exemelvis Almedalen, yttrandefriheten kränks inte för att debattartiklar nekas publicering och det finns även i svensk lag utrymme att neka demonstrationstillstånd om man befarar ordningsstörningar eller misstänker att brott kommer begås under demonstrationen.
Nu råkar detta inlägg kretsa kring just NMR, men samma principer ska givetvis alla som motarbetar demokratin, oavsett om det höger- eller vänsterextemism eller religiös extremism. Som jag ser det, är alla som motarbetar demokration också ett hot mot samhället, något som i vissa fall borde kunna likställas med terrorism. Man utgör en form av fara helt enkelt.
Så rådigt ingripande av den norska polisen, som stoppade vissa högerextremister redan vid gränsen! Demonstrationen blev visserligen av ändå, men med aningen desarmerad styrka. Och extremister ska märka att de möter mostånd, det ska vara svårt för dem att gemonföra sina aktiviteter. Jag önskar det fanns lika mycket stake i den svenska polisen när det kommer till denna fråga, men här vill man ju inste stöta sig med någon. Inte ens extremister.
 

 
KÄLLOR: SvD 1 DN 1
 
Bilden lånad från Schoolido
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow