Hesa Fredrik

Uppenbarligen var jag inte ensam om att väckas ur TV-tittandet under måndagskvällen när Hesa Fredrik började ljuda. Nu visade det sig visserligen vara ett falsklarm som gått i gång på grund av ett mänskligt misstag. Men det lustiga var att ingen av oss hemma överhuvudtaget reagerade när larmet gick. Vi trodde det var en lastbil som tutade eller något annat. Först när signalerna gått under en längre stund började vi fundera på om det faktiskt var larmet som gick. Då började vi kolla lite på internet vad man skulle göra och då började notiserna komma att det rörde sig om ett falsklarm.
Så här i efterhand kan man nästan tycka att det är lite komiskt att man faktiskt inte reagerar när larmet går. Man tar nästan förgivet att det inte händer något i trygga lilla Sverige. Undrar om vad som skulle hände om vi faktiskt blev utsatta för ett luftangrepp och larmet gick? Många skulle säkert stryka med för att man inte tog larmet på allvar.
Nu var det trots allt ingenting, det får man väl egentligen vara tacksam för. Men det blir ju lite av en tankeställare när larmet går någon annan gång än klockan tre första måndagen i månaden och man faktiskt inte reagerar. Nästa gång kan det ju vara ett skarpt larm och i värsta fall skillnaden mellan liv och död om man inte följer instruktionerna.
 

 
Såhär ska du agera Hesa Fredrik ljuder:
 
• Gå inomhus
• Stäng fönster, dörrar och ventilation
• Sätt på Sveriges Radio P4 eller SVT
 
Källa: DN

 
KÄLLOR: DN 1 2 3 4 5
 
Bilden lånad från Tomellilla kommun
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow