No smoking

Det har i dagarna gått tio år sedan jag slutade röka. Till en början slutade jag för att jag inte tyckte att jag hade råd medan jag plluggade, men med tiden har även hälsan spelat in. Jag vill helt enkelt inte ha en tumör till, oavsett var i kroppen den sitter.
Men det är ändå märkligt att jag fortfarande ibland kan känna ett sug efter att ta en cigarett. Det blir alltmer sällan och jag börjar mer och mer gå åt det hållet att jag tycker rökning är smått äckligt och ofräscht. Jag kan idag inte fatta att jag som rökare ens gjorde mig besväret att använda parfym. Rökdoften efter att ha varit ute och rökt täcker väldigt effektiv parfymdoften, så länge man inte badat i parfym. De enda gånger jag lite smått kan gilla rökdoften är när någon röker utomhus och jag slipper stå mitt i rökmolnen.
En stor förklaring till jag till slutade röka helt och hållet beror säkerligen på att jag istället övergått till snus. Även om snu inte är någon hälsokur, är det trots allt bra mycket bättre än rökning. Planen var visserligen inte att börja snusa istället, det bara blev så på nåt vis. Under en tid feströkte jag, men när man upptäckte min tumör i nacken för snart tre år sedan tog jag det slutgiltiga beslutet att aldrig mer befatta mig med dessa giftpinnar. Sen tänker jag inte hålla några moralpredikningar för dem som röker, det är upp till var och en så länge rökning faktiskt är lagligt.
Sen kan man säga vad man vill om rökning, men det går faktiskt inte att komma ifrån att det är bra att rökningen verkar minska i samhället. Jag tycker det märks en markant skillnad mot hur det var när jag var liten mot för hur det är idag. Det blir trots allt krångligare och krångligare att röka med alla rökförbud överallt, så det kanske inte är så konstigt att många tänker över sina tobaksvanor.
Det enda märkliga i kråksången är att politikerna har en tendens att göra så stor grej av snusningen och lägger så mycket krut på att minska snusningen när det är rökningen som är den största hälsoboven. Blir det dyrare och krångligare att snusa, finns risken att vissa kanske går över till röktobak istället. Så blir slutresultet två steg framåt och ett tillbaks istället...
 

 
Bilden lånad från Dryicons
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Marie:

I oktober är det 11 år sedan jag slutade röka. Jag föll för grupptrycket när jag var 13 år och började röka med mina dåvarande vänner. Men så kom jag bort från dem när skolan slutade och jag förstod inte riktigt varför jag rökte. Men aldrig har jag tagit en cigarett efter det. Men suget kan komma ibland, men inte ens feströkte gjorde jag.
Vi ska vara stolta över oss själva helt enkelt!

Svar: Det ska vi absolut vara. Det är svårt att sluta, men är det bästa man kan göra för hälsan. 😊
Tobias Lindkvist

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow