Nordiska Motståndsrörelsen på Almedalsveckan

Förlåt, men är det bara jag som tycker att det är helt sjukt att man låter Nordiska motståndsrörelsen närvara vid Almedalsveckan?! Jag brukar inte bry mig så mycket detta politikerspektakel, men när man upplåter mark till nazister blir det hela så smaklöst som det bara kan bli.
Må så vara att NMR inte är en del av programmet, men att Region Gotland - som arrangerar det hela - försvarar sig med att man inte kan neka dem från att närvara känns bara patetiskt.
Det är inte ofta jag citerar vår statminister, men den här gången kan jag inte låta bli att instämma i hans yttrande att "det finns inget i rättigheten att yttra sig som gör att arrangörer måste ge tillträde till dem som bekämpar demokratin". För det ju trots allt vad de gör bekämpar demokratin.
Det ironiska i kråksången är ändå att dessa demokratins motståndare utnyttjar just demokratins grundbultar för att komma till tals. Hade vi haft en diktatur (något som de ju faktiskt förespråkar), men med socialistisk ledning hade förmodligen de flesta i NMR varit antingen fängslade eller avrättade.
Tilläggas ska väl att jag inte på något vis förespråkar gripanden eller avrättningar av oliktänkande, tvärtom. Men att som arrangör av ett evenemang har man givetvis all rätt att själv bestämma vilka som ska närvara eller inte. Det håller inte att som Region Gotland lämna över till någon annan - som i det här fallet råkade vara polisen med motiveringen att man inte kan neka nassarna att närvara.
Grundregeln i en demokrati ska givetvis alltid vara att alla ska kunna komma till tals. Alla som försvarar demokratin skriver säkert under på det - motståndarna till demokratin gör förstås detsamma så länge det gagnar deras egna intressen. Men man ska också ställa sig frågan om det hör hemma i en demokrati att motarbeta den, att försöka stjälpa den, att använda våld för att uppnå sina mål och nå ut med sina budskap. Oavsett politiskt läger är dessa metoder inget som hör hemma i ett öppet samhälle. Och det kanske är på tiden att diskutera om man verkligen i alla lägen kan hänvisa till yttrandefriheten när det kommer till alltför extrema åsiktsyttringar... Det enda som gör att jag tvekar till en inskränkning av yttrandefriheten är att det skulle sänka oss andra till låga nivå som NMR redan intagit för länge sen.
 

 
KÄLLOR: AB 1 DN 1
 
Bilden lånad från Svenska YLE
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Edvin:

Menar du att det vore lämpligt med en socialistisk diktatur?

Det är heller ingen skyldighet att lyssna, att förbjuda andra från att tala luktar brunt.. Så sopa framför egen dörr, eller bland egna åsikter innan du ska lägga dig i andras :)

Svar: Jag har aldrig förespråkat diktatur, så vet inte var du får det ifrån...
Tobias Lindkvist

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow